Kobene davasında karar günü: ‘Yeni anayasadan daha çok önemsiyoruz’

Demirtaş'ın da tutuklu yargılandığı Kobane davasında bugün karar çıkması bekleniyor. DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, "Yeni bir anayasadan daha çok önemsiyoruz Kobane kumpas davasını. Eğer Türkiye yüz yıllık süreciyle yüzleşecekse ilk adım arkadaşlarımızın özgür olmasıdır" dedi.

KRONOS 16 Mayıs 2024 GÜNDEM

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler nedeniyle HDP’nin eski eşbaşkanları ve yöneticilerinin de aralarında olduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane davasında bugün karar çıkması bekleniyor. Sincan 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek saat 10.00’da başlayacak. Selahattin Demirtaş ve diğer tutuklu siyasetçilerin duruşmaya katılması beklenmiyor.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden, DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Kobane davasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Biz Türkiye’de ötekiler, Kürtler bu ülkenin muhalifleri olarak açık net olarak şunu söylüyoruz. Yeni bir anayasadan, yeni bir toplumsal sözleşmeden daha çok önemsiyoruz Kobane kumpas davasını. Eğer Türkiye yüz yıllık süreciyle yüzleşecekse ilk adım Kobane kumpas davasında arkadaşlarımızın özgür olmasıdır” dedi.

Gazeteci Alin Ozinan’ın YouTube kanalına konuşan Sırrı Sakık,  “Burada hukuk yok. Zaten adı üzerinde Kobane Kumpas davası diyoruz. Sekiz yıldır arkadaşlarımız haksız bir şekilde içeride. Arkadaşlarımızın tek suçu düşüncelerini ifade etmeleri. Biz bu davayı çok önemsiyoruz. Ayın 16’sında amasız, lakinsiz bir şekilde arkadaşlarımızın özgür olmasını bekliyoruz. Ama Türkiye’deki konjonktür ne olur bilinemiyor, bundan bir ay önce de böyle bir karar aşamasına geldiler ama anında dava ertelendi. Belki yine de ertelenme olasılığı var. Çatışmalar var, kavgalar var, yeni bir süreç var. Yargıtay başkanları seçiliyor. Türkiye böyle karmakarışık bir tablo içerisinde. Biz Türkiye’de ötekiler, Kürtler bu ülkenin muhalifleri olarak açık net olarak şunu söylüyoruz. Yeni bir anayasadan, yeni bir toplumsal sözleşmeden daha çok önemsiyoruz Kobane kumpas davasını. Eğer Türkiye yüz yıllık süreciyle yüzleşecekse ilk adım Kobane kumpas davasında arkadaşlarımızın özgür olmasıdır” ifadelerini kullandı.

‘SADECE KOBANE DAVASI DEĞİL…’

Sakık, “Kobane davasında çok ağır bir ceza furyası çıksa, Kürt siyasi hareketinin herhangi bir protesto, herhangi bir söylemi olacak mı buna karşı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olur Kobanê Kumpas davasının özgürleşme kararıyla sonuçlanmaması. Oradan bir mahkûmiyet çıkarsa hem Türkiye’nin hem hepimizin kötülüğüne olacaktır. Bu ülke bunu hak etmiyor. Bunu yargıçlar bunu görmeli. Bu ülkeyi yönetenler bunu görmeli. Bu bir lütuf değildir. Sadece Kobane değil Osman Kavala da, Can Atalay da ve davaların isimsiz o kadar büyük mağdurlar var ki… Bunlarla ilgili AHİM’in kararları var. Eğer hukukun ve huzurun ülkesini inşa etmeye çalışacaksanız ilk adım Kobane Kumpas davasında arkadaşlarımızın özgür olmasıdır…”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com