Olup bitenlere dair Koç Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç'un bir çıkış planı var mı? Koç kaptan olarak stratejik kararlar almak mecburiyetinde kalabilir. Koç'un son hamleleri sadece iş âlemi için değil, kriz girdabından çıkamayan Türkiye ekonomisinin umumî seyrine dair önemli işaretler veriyor.
Ekonomideki daralma (Resesyon) ve dünyada işlerin kötü gitmesi Türkiye’nin bir numarası Koç Holding’i de vurdu. Net kâr yılın ilk 6 ayında yüzde 95 düştü. Satış hasılatı ise, sadece yüzde 5 arttı.
Aynı dönemde resmî enflasyonun yüzde 75 olduğu dikkate alındığında hasılatta artış değil, azalma var.
Koç’un amiral gemisi Arçelik zarar etti. Türk Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi (TOFAŞ) ve Ford Otosan’ın satışlarındaki gerileme dramatik.
Reel sektör niye duvar tosladı? Koç’taki sarsıntının sebebi ne? Cevabı sıcak parada saklı. Londra tefecileri gemi azıya aldı.
Düşük faizle borçlanıp yüzde 50’ye dolar yakın faizi için Türkiye’ye para getiren tüccarlar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a parmak salladı.
Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in arkadaşı Timothy Ash, “20 milyar dolar çekersiniz, batarsınız. Devalüasyon hafif kalır, krizlere de girer.” dedi.
TOFAŞ KÜÇÜLÜYOR: KOÇ HOLDİNG’DE NELER OLUYOR?
Erdoğan, vur-kaç için gelen dövize tarihteki en yüksek faizi öderken; Koç Holding’de bir şeyler oluyor. Koç’un yapı marketi zinciri Koçtaş mağazaları kapatmaya başladı.
TOFAŞ’ın Bursa fabrikasında üç vardiyadan teke inildi. Şartları karşılayanlara ilave teşvikler veriliyor ve emekliliğe sevk ediliyor. Emekli olanların yerine işçi alınmıyor. 6 bine yakın kişini istihdam edildiği TOFAŞ’ta çalışan sayısında yüzde 20 tenkisata gidileceği ddia ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Koç’un diğer iştiraki Arçelik de Polonya’daki iki fabrikayı anında kapatacak. Koç’un Güney Kore’nin teknoloji devi LG ile elektrikli cihazlarda kullanım amacıyla batarya fabrikası yatırımı da fiyasko ile sonuçlanmışti. Yönetim kurulu başkanı Ömer Koç ne yapacak?
Koç Holding, Yapı Kredi Bankası’ndaki paylarını satmak için Körfez sermayesi ile masaya oturmuştu. First Abu Dhabi Bank ile müzakerelerde nihaî fiyatta mutabakata varılamamıştı. Alıcı 8 milyar dolar teklif etmişti. Koç ise, 8,5 milyar dolar istemişti.
Saray’ın tazyiki sebebiyle Koç’un en stratejik iştirakini elden çıkarmak için masaya oturduğu belirtiliyor.
YAPI KREDİ VE TÜPRAŞ MASADAKİ BÜYÜK LOKMALAR
Koç Holding hem stratejik hem de malî olarak kritik bir kavşakta. Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi’nin (TÜPRAŞ) esas mülkiyeti Hazine’de.
Koç’a, TÜPRAŞ’ta ortak ve hisse devri gibi alternatifler sunulduğu iddia ediliyor ki yeni ortakların kim olacağı sır değil.
Koç’un yıllardır işlettiği Kadıköy-Kalamış Yat Limanı (Marina) elinden alındı. Erdoğan, marinayı Diyarbakırlı işadamı Vahit Karaarslan’a devreden karara imza attı. Kimsenin tanımadığı bir işadamı geldi, Koç’un elinden marinayı aldı.
Koç Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un bir çıkış planı var mı? Koç’un dümenindeki kaptan olarak stratejik kararlar almak mecburiyetinde kalabilir.
Koç Holding ve iştiraklerinin bu hamleleri, sadece iş dünyası için değil, krizle boğuşan Türkiye ekonomisinin umumî seyrine dair önemli işaretler veriyor
Ömer Koç ve ekibinin gelecekteki adımları, sadece holdingin değil, Türkiye’nin ekonomik geleceğinin de belirleyicisi olabilir. Sadece Koç sarsılmıyor.
Sabancı’dan Doğuş’a kadar önde gelen holdingler ayakta kalmak için yüklerini hafifletiyor.
Ömer Koç; İngiltere’da, Hollanda’da, Almanya’da ve Romanya’da büyümek için satın almalara ve ortaklıklara boşuna imza atmıyor. Vardır bir bildiği.
Hülasa Koç Holding’de bir şeyler oluyor. Aman dikkat!
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
e-posta: [email protected]