Koç’tan herkesi şaşırtan karar

Sürpriz bir hamlede bulunan Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'nı elden çıkarmaya hazırlanıyor. Araplar ile fiyatta orta yolda buluşacak. Yakında imzalar atılabilir.

KRONOS 21 Mayıs 2024 EKONOMİ

Koç Holding’in bankacılık sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Yapı Kredi’yi satmak için Körfez ile temasta. Koç’un sürpriz kararı riski görüp nakite (Likit) geçme hamlesi olarak yorumlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin finans devi First Abu Dhabi Bank’ın (FAB), Koç Grubu’nun Yapı Kredi’deki yüzde 61,20 hissesini devralmak için müzakerelerde 2’nci safhaya geçti.

Koç ile FAB’ın ortaklarının Türkiye’nin 4’üncü büyük özel bankası için muhtemel mukavelenin nihaî ayrıntılarının birkaç ay süren müzakerelerin ardından mutabakata vardığı iddia edildi.

FİYATTA ORTA YOL BULUNACAK, TARAFLAR İMZAYA ÇOK YAKIN

Reuters’e mülakat veren kaynaklardan biri, Koç’un hisse devri mukabilinde yaklaşık 8,5 milyar dolar talep ettiğini söyledi. Buna mukabil FAB yaklaşık 7,5 milyar dolar teklif etti.


 

Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan beyanında şu ifadeler yer aldı: “Medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak da benzer nitelikte ön görüşmeler devam etmekle birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamaktadır.”

Açıklamada müzakerelerin tekzip edilmemesi dikkatten kaçmadı. Koç’un Yapı Kredi’yi elden çıkarmak için Körfez sermayesi ile temasta olduğu belirtiliyordu.

Borsada Yapı Kredi ile ilgili haber akışı endekse yeni rekor getirdi.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 11 bin eşiğini ilk defa geçti. Bankacılık endeksinde de yüzde 8 değer kazandı. Yapı Kredi hisseleri tavan olurken, Koç Holding de yüzde 7’ye yakın artış kaydetti.

781 şubede 15 bin çalışan ile bankacılık hizmeti veren Yapı Kredi, 2023 yılında 68 milyar TL (2,2 milyar Amerikan Doları) net kâr elde etmişti.

MEHMET EMİN KARAMEHMET’İN BANKASI KOÇ’A GEÇTİ

Yapı ve Kredi, 1944 yılında Kazım Taşkent tarafından kurulmuştu. Hisseleri daha sonra Çukurova Holding’in sahibi Mehmet Emin Karamehmet tarafından devralınan Yapı Kredi, kardeş banka Pamukbank’a el konulması ile malî darboğaza sürüklendi.

Karamehmet’in Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan borçları sebebiyle yüzde 51’lik hissesi Koç Holding bünyesindeki Koç Finansal Hizmetler’e (KFH) satılmıştı. Yapı Kredi, 2006 yılında Koç Holding’in diğer iştiraki Koçbank ile birleşmişti.

KFH’nin hisselerinin yüzde 50’si İtalya’nın finans devi UniCredit’e aitti. İtalyanlar 2022 yılında Yapı Kredi’deki paylarının tamamını Koç’a devrederek, Türkiye’den çıkmıştı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com