Kraliçe II. Elizabeth'in 96 yaşında ölümünün ardından Birleşik Krallık'ta tahta Galler Prensi Charles geçti. İşte, henüz 3 yaşındayken annesi Kraliçe olan Charles'in çocukluğu, gençliği, evlilikleri ve hep tartışılan hayatı...
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 96 yaşında ölümünün ardından tahta 73 yaşındaki oğlu Galler Prensi Charles geçti ve Kral 3. Charles unvanını aldı. Yeni kral ilk açıklamasında, “Canım annem, Majesteleri Kraliçe’nin ölümü, benim ve ailemin tüm üyeleri için en büyük üzüntü anıdır. Aziz bir hükümdar ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz.” dedi.
KRALİÇE ELİZABETH’İN ARDINDAN KRAL CHARLES
Peki, hafızalarda farklı tavırlarıyla yer edinen tarihin en yaşlı Galler Prensi kimdir? Skandallar ve sarsıntılarla geçen hayatında neler yaşadı? Nasıl bir kral olması bekleniyor?
Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip’in ilk çocukları, Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor (Kral Charles), 14 Kasım 1948’de Buckingham Sarayı’nda dünyaya geldi. Henüz 3 yaşındayken annesi Kraliçe oldu ve Charles ‘Cornwall Dükü’ unvanını aldı. Babasının küçükken gittiği Cheam ve Goronstoun okullarında eğitim gördü. Bir yıl Avustralya’da Geelong Grammer okulundaydı. Daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladı.
GALLER PRENSİ
Kral Charles, 1958’de Galler Prensi oldu ama resmi ataması 1969’da gerçekleşti. 1970’ten sonra ordudaki kariyerine başladı. Kraliyet Hava Kuvvetleri ile havacılık eğitimi aldıktan sonra, 1971’de Kraliyet Donanması’na katıldı. HMS Norfolk’da görev yaptı. Ardından 1973’te teğmenliğe terfi etti. Helikopter eğitimi almak için Kraliyet Deniz Hava Üssü’ne de katıldı. Helikopter pilotu olarak görev yaptı. Kral Charles, Kraliyet Altesleri Cornwall Dükü, Kraliyet Altesleri Galler Prensi, Kraliyet Altesleri Kral unvanlarına sahip.
PRENSES DIANA İLE EVLİLİĞİ
Charles Mountbatten-Windsor, 1981 yılında Prenses Diana ile evlendi. Bu evlilikten Prens William ve Prens Harry dünyaya geldi. Prenses Diana, soylu bir aileden geliyordu ve evlendiğinde 20 yaşındaydı. Ancak Prenses Diana, eşi Charles’ı ilk olarak ablasının flörtü olarak tanıdı. Charles, kadınlarla skandallarla dolu ilişkileriyle kayıtlara geçti. Galler Prensi, Prenses Diana ile evliyken İngiliz basını 1989 yılındaki bir başka ilişkisini ortaya çıkardı. Charles, o dönemde şu anki eşi Camilla Parker Bowles ile görüşüyordu. Prenses Diana’nın 1995’te BBC’ye verdiği bir röportajda sarf ettiği “Bu evlilikte üçümüz varız” sözleri, yaşanan skandala dikkat çekti. Galler Prensi ve Prenses Diana, 1992’de ayrıldı ve 1996’da da boşandılar. Diana, 1997’de tartışmalı bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Charles ve Camilla Parker Bowles, 2005’te evlendi.
KRAL CHARLES VE MİMARLIK
Eski Galler Prensi, yeni İngiltere Kralı Charles, mimarlığa ilgi duyuyor ve “çevre, mimari, şehir içi yenileme ve yaşam kalitesi” gibi konulara değer verdiğini söylüyor. 1984’te Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü’nde mimarlıkla ilgili konuşması var. Birçok konuşma ve makalede geleneksel şehircilik, insan ölçeği, yeşil tasarım konusundaki görüşlerinine atıfta bulunuldu. Cornwall Dükü, 1989 yılında “Bir Britanya Vizyonu: Mimarlığa Kişisel Bir Bakış” kitabını yayınladı.
PRENS CHARLES KURULUŞLARI
Kral Charles, 1976’da “The Prince’s Trust” başta olmak üzere 16 farklı yardım kuruluşunu kurdu. Kralın hayır kurumları, dahil oldukları faaliyetlere göre gruplandırılıyor.
CHARLES’IN MEDYA HALİ
Kral Charles’ın kurucusu olduğu yardım kuruluşlarına gelen yüklü miktardaki bağışlar eleştiri konusu oldu. Usame Bin Ladin’in ailesinden gelen 1 milyon sterlinlik bağış gibi… Eski Galler Prensi’nin, Katar başbakanından 1 milyon Euro’yu bir bavul içinde aldığı da haber olmuştu. Ancak Charles bağışların müfettiş denetimlerinden geçtiğini açıklamıştı. Kral Charles’ın hayır kurumlarına bağış karşılığında Suudi bir iş insanına vatandaşlık vadettiği iddia edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
KRAL CHARLES
Time dergisi, Kral Charles’ın ilan töreninin hemen ardından Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda turuna başlayacağını, hükümet liderleriyle ve yerel halkla görüşeceğini belirtti.