Fikir kimden çıktı, kripto para riskli mi?

Bitcoin, 65 bin dolardan 30 bin dolara kadar gerilerken; son 1 ayda 1 trilyon dolardan fazla para buharlaştı. Merkez Bankası tarafından hazırlanan kripto para birimleri raporunda, "Asli değeri yok ve değeri çok oynak. Değişim aracı olarak kullanılamaz." tespitinde bulunuldu.

KRONOS 31 Mayıs 2021 EKONOMİ

Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda, teknik literatürde sıklıkla birbirleri yerine kullanılan dijital para ve sanal para kavramları açıklık getirildi. Akabinde kripto varlıklar (Bitcoin, Ethereum, Litecoin vb.) ve bunlar vasıtasıyla gerçekleştirilen finansal işlemlerin kurallara uygun şekilde yürütülmesi ve eksiksiz olarak kayıt altına alınmasını sağlayan dağıtık defter teknolojisi veya onun özelleşmiş bir türü blokzincir (blockchain) teknolojisine dair bilgiler verildi.

Kripto varlıkların başta ödeme sistemleri olmak üzere finansal hizmetler alanındaki uygulamalar üzerindeki muhtemel etkilerinin değerlendirildiği raporda, diğer merkez bankalarının başlattıkları pilot araştırmalara dikkati çekildi.

“KRİPTO PARALAR SUİSTİMAL EDİLDİ, MADDİ KAYIPLAR ARTIYOR”

“Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır.” denilen raporda, dünyada 370’ten fazla kripto varlık borsası bulunduğu kaydedildi.

Mevzuat eksikliğinin dolandırıcılık ve suistimale yol açtığı, vatandaşların yüksek tutarlı maddi kayıplara yaşadığı ifade edildi. Kripto varlık sistemlerine dair Türkiye’de de Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yürütüldüğü, bunun sonucunda yasal düzenlemelerin ortaya çıkacağı bildirildi.

KRİPTO PARA FİKRİ KİMDEN ÇIKTI?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’na mayıs ayında sunulan Merkez Bankası raporunda kripto varlıklar şöyle tanımlandı: Dijital ortamda üretilen ve kullanılan, bilgisayar ağları üzerinde doğrudan eşler arasında işlem gören, değeri genellikle küresel olarak kullanıcıları tarafından arz ve talep dengesi ile belirlenen, merkezi bir otorite yerine kriptografik tekniklerle yönetilen dijital varlıklar.


 

Yeni para tedavüle sürme ve işlemlerini kontrol etmek için merkezi bir otoriteden ziyade kriptografiyi kullanan bir para formu olarak ilk defa 1998’de Wei Dai tarafından “cypherpunks” posta listesinde yer alan bir fikir ile ortaya konan kripto paranın, ilk ve en çok bilinen örneğinin Bitcoin olduğu vurgulandı.

Bitcoin’in ise 2009 yılında “Satoshi Nakamoto” takma isimli kişi veya kişilerce yayımlanan “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” isimli makale sonrasında duyulduğu ve birkaç yıl içerisinde hızla yaygınlaştığı belirtildi.

“KRİPTO PARA DEĞİŞİM ARACI OLAMAZ”

Raporda, “Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır.” tespiti yapılırken, bu yüzden hesap değer birimi veya değişim aracı olarak kullanılmalarının mümkün olmadığı ifade edildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.

Bu sebeplerle kripto paralar başta FSB (Financial Stability Board) olmak üzere düzenleyici finansal otoriteler tarafından kripto varlık (crypto-asset) olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin sisteminde kullanıcılar arasındaki işlemler herhangi bir merkezi otoritenin aracılığı olmaksızın doğrudan eşler (kullanıcılar) arasında gerçekleşir. Güvenirlilik ve güvenlik kırılması oldukça zor, açık kaynak kodlu şifreleme algoritmaları ile sağlanır.

Bitcoin altyapısında sınırlı bir emisyon hacmi (toplamda 21 milyon adet Bitcoin üretilebilecektir), bu emisyonda yer alan Bitcoin üretiminin zamana bağlı olması, her yeni Bitcoin üretimi için önceden bilinmeyen özel bir matematiksel hesaplamanın yapılması gibi ihtiyaçlar bulunmaktadır.”

BITCOIN’İN SAHİBİ VAR MI?

Raporda, Bitcoin ağının sahibinin olmadığı belirtilirken, “Bitcoin dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edilir. Geliştiriciler yazılımı geliştirirken, bütün kullanıcılar hangi yazılımı ve sürümü kullandıklarını seçme konusunda özgür oldukları için Bitcoin protokolünde bir değişikliği zorlayamazlar. Birbirleriyle uyumlu kalmak için, tüm kullanıcıların aynı kurallara uygun yazılımı kullanması gerekir. Bitcoin, tüm kullanıcılar arasında tam bir fikir birliği ile doğru şekilde çalışabilir. Bu sebeple tüm kullanıcılar ve geliştiriciler bu fikir birliğini korumak için güçlü bir motivasyona sahiptir.” denildi.

Raporda, Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden sonra, çok sayıda alternatif kripto varlığın (ör. Ether, Litecoin, Monero, XRP gibi) kendilerine özgü niteliklerle (ör. tam anonimlik, akıllı sözleşmeler) geliştirildiği dile getirildi.

Yeni elektronik varlıkların değerinde görülen büyük artışların medya ve halkın kripto varlıklara olan ilgisini artırdığı tespiti yapılan raporda, 5 Mayıs 2021 tarihli verilere göre toplam piyasa değeri yaklaşık 2,3 trilyon Amerikan Doları olan 9 bin 600’den fazla kripto varlık bulunduğu kaydedildi.

Raporda, kripto varlık piyasasının yüzde 45,6’sını Bitcoin, yüzde 16,8’ini ise Ethereum’un teşkil ettiği bildirildi.

HANGİ RİSKLERİ VAR?

Kripto varlık savunucularının, Bitcoin gibi merkezi olmayan bir kripto varlığın, sansüre ve merkez bankasının para basarak yol açtığı devalüasyona karşı dirençli olması sebebiyle merkezi bir itibari paradan daha güvenilir olduğunu iddia ettiği dile getirilen raporda, gerçekte kripto varlıkların hem finansal istikrar hem de tüketiciler açısından önemli riskler doğurduğu ifade edildi.


 

Fiyat dalgalanmaları karşılığında kişinin varlığında azalma, geri döndürülemez hatalı işlemler sebebiyle de mali kayba uğrama ihtimaline işaret edilen raporda, “Kripto varlıklarının alım, satım ve saklamasına aracılık eden, halihazırda küresel ölçekte toplam sayıları 370’den fazla olan kripto varlık borsalarının diğer ifadeyle sanal varlık hizmet sağlayıcıların düzenlenmemiş olması çeşitli dolandırcılık ve suistimallere yol açmakta.” denildi.

EN GÜNCEL ÖRNEKLER HANGİLERİ?

Raporda, dünyanın önde gelen finans kuruluşları ve teknoloji şirketlerinin işbirliği içinde blok zincir teknolojisiyle sundukları finansal hizmetleri daha verimli ve etkin hale getirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerine işaret edildi.

Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Bu kapsamda genç ve yenilikçi şirketlerden oluşan finansal teknolojiler (FinTek) sektöründe gerçekleştirilen araştırma projelerine yatırım yapılmakta veya bu projelere bizzat katılım sağlanmaktadır.

Başta dev teknoloji firmaları, uluslararası bankalar, çok uluslu finansal hizmetler ve borsa şirketleri, ödeme sistemleri işleticileri, ödeme hizmeti sağlayıcıları, hizmet altyapısı sağlayıcıları olmak üzere finansal hizmetler alanındaki tüm paydaşların güç birliği yaparak oluşturdukları R39 ve Hyperledger10 vb. konsorsiyumlar çerçevesinde yürütülen ortak çalışma projeleri bu alandaki güncel örneklerdir.”

8 binden fazla kripto para birimi içinde “en değerlisi” diye nitelenen Bitcoin son günlerde düşüşe geçti.

MERKEZ BANKALARINDAN PİLOT ÇALIŞMA

Raporda, dünyada önde gelen merkez bankalarının da finansal teknolojilerin kendi faaliyet alanlarında ne şekilde kullanılabileceğine dair araştırmalar yapmakta olduğuna vurgu yapılarak, başta Çin ve İsveç olmak üzere bazı merkez bankalarının kavram kanıtlama veya pilot çalışmalar yürüttüğüne dikkati çekildi.

Türkiye olarak kripto varlıklara ilişkin yasa başta olmak üzere düzenlemelere yönelik dikkatli çalışmalar yürütüldüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Kripto varlık alım satım platformları da dahil olmak üzere kripto varlıklara ilişkin hizmetler ve işlemler ile genel hususlara ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi çalışmalarına Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla devam edilmektedir. Kripto varlıklara ilişkin genel düzenleme bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com