Kulis: AKP geri adım attı, ‘etki ajanlığı’ maddesi yeniden düzenlenecek

Kulislere göre AKP, CHP ile yapılan görüşmeler sonucunda tartışmalı "etki ajanlığı" maddesinden geri adım attı. Söz konusu madde tamamen çekilmeyecek ancak yeniden düzenlenerek Meclis'e sunulacak.

KRONOS 22 Mayıs 2024 GÜNDEM

Hükümetin hazırladığı 9. Yargı Paketi’nde yer alan ve gazetecileri, araştırmacıları ve STK üyelerini hedef alan tartışmalı “etki ajanlığı” maddesine gelen tepkiler sonrasında AKP geri adım attı. ANKA Haber Ajansı’nın Meclis kulisine göre, AKP tartışmalı maddeye yönelik geri adım attı ve yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Kulise göre, AKP ve CHP’li milletvekilleri arasında yargı paketiyle ilgili temaslarda bulunuldu ve taslağın “etki ajanlığı” maddesinin pek çok kesime suçlama getirilmesine neden olabilecek muğlak ifadelerden arındırılması üzerinde duruldu.

Buna karşılık AKP cephesi söz konusu maddenin muğlak ifadelerinin yeniden düzenlenerek Meclis’e getirileceğini ifade etti.

Madde mevcut haliyle, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası” getirilmesini düzenliyor.

CHP, bu maddeyle, Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanan birçok kurumun bile casuslukla suçlanabileceğine dikkat çekiyor.

YASA TAMAMEN ÇEKİLMEYECEK

Kulislere yansıyan bilgilere göre, AKP tarafında bu itiraz yerinde bulunsa da maddenin tamamen çekilmesi değil, net sınırlar konularak yeniden düzenlenmesi üzerinde duruluyor.

Meclis Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Etki ajanlığı” düzenlemesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini söyledi ve komisyon aşamasında CHP’nin etkili muhalefet sergileyeceğini belirtti.

Karaca, şunları söyledi:

“Komisyona geldiğinde o konuda çok ciddi bir muhalefet sergilenecek. Umarım AYM sürecine gitmeden kanun teklifinin sahipleri bu konudaki yanlışlarından dönerler, maddeyi de teklif kapsamından çıkarırlar. Her şey etki ajanlığı kapsamında casusluk faaliyetine girebilir. Hukukta bir virgül, bir kelime çok ciddi yorumlamalara sebebiyet verecek meseleler olabilir. İktidara göre beka farklı bir şey, muhalefetin bekası açlıkla sınanan çocuklar, kadınlar ve yoksulluk diyoruz biz. Onu yorumlayacakların politikalarına göre, etki ajanlığı farklı bir şey. Kanunlar somut olmalı soyut olmamalı. Eğer çıkacaksa belli sınırları olamalı ama etki ajanlığı meselesi sınırlandırarak de geçmemeli. Çok iyi bir düzenleme olabilir ama uygulayıcıların elinde hepimiz için çok farklı yorumlanarak kötü sonuçlar doğurabilir. Kişisel kanaatim, etki ajanlığı meselesinin tamamen geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha özgürlükçü, demokratik bir anaysa istiyoruz diyerek anayasa çalışmalarını başlatıyoruz diyenlerin de büyük sınavıdır 9. Yargı Paketi’ndeki etki ajanlığı meselesi. (Kadının soyadını kullanmasına ilişkin düzenleme) AYM kararına rağmen bir düzenlemenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini ve AYM kararına uygun bir düzenlemenin hayata geçmesini diliyorum.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com