Kutlamalar bitmiyor: Şili’nin yeni Cumhurbaşkanı 35 yaşındaki Gabriel Boric kimdir?

Şili'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimini kazanan 35 yaşındaki solcu aday Gabriel Boric, ülkede seçilen en genç devlet başkanı oldu.

KRONOS 21 Aralık 2021 DÜNYA

Şili Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, “İtibarı Destekliyorum” ittifakının adayı sol görüşlü Gabriel Boric, Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerinde yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

Cumhuriyetçi adayı geride bırakarak Şili’nin yeni lideri seçilen Boric, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Biz birliğiz. Biz umuduz. Birlikte olduğumuzda daha fazlayız. Devam ediyoruz!” diye yazdı.

Şili’de 2012’de oy kullanmanın zorunlu olmaktan çıkarılmasının ardından dün gerçekleşen seçimlerde yüzde 55,6 ile en yüksek katılım kaydedildi.

‘TÜM ŞİLİ HALKI İÇİN ÇALIŞACAĞIM’

11 Mart 2022’de görevi devralacak olan Boric, başkent Santiago’da hazırlanan sahnede binlerce destekçisine yaptığı zafer konuşmasında, tüm Şili halkı için çalışacağını söyleyerek halka ve adaylara seçime katıldıkları için teşekkür etti.

‘KADIN HAKLARINI GENİŞLETECEĞİZ’

Sağlık, emeklilik ve eğitim gibi alanlarda yapacağı değişikliklere değinen Boric, “Kimseyi geride bırakmadan Şili’nin talep ettiği yeniliklerle sorumlu bir şekilde ilerleyeceğiz. Öncelikle ekonomik olarak büyüyeceğiz, bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştüreceğiz, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek ve herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini genişletmek için çalışacağız” diye konuştu.

‘DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKACAĞIM’

Devlet Başkanı seçilerek aldığı sorumluluğa dikkati çeken Boric, “Demokrasiye sahip çıkan, onu tehlikeye atmayan, konuştuğundan çok dinleyen, birlik olmanın yollarını arayan, halkın ihtiyaçlarını gözeten, imtiyazlarla mücadele eden ve her gün ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım.” ifadelerini kullandı.

Seçimi kaybeden Kast ise sosyal medya hesabından Boric’i tebrik ettiğini duyurdu ve yapıcı iş birliğine devam edeceği mesajını verdi.

‘TÜM SAYGIYI HAK EDİYOR’

Kast, destekçilerine yaptığı konuşmada, kendisine oy verenlere teşekkür etti ve “Hepimiz Şili gibi büyük bir davanın sadece küçük hizmetkarlarıyız. Bu dava, hepimizi her birimizi çağırıyor” dedi.

Boric’in seçimleri kazanmasına ilişkin açıklama yapan Kast, “Tüm saygımızı hak ediyor, gayet iyi kazandı. Birçok Şilili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasını umuyoruz” dedi.

Birlik çağrısı yapan Kast, “Elimizden geldiğince, meşru farklılıklarımızla ülkeye katkı sağlamak istiyoruz. Hep birlikte Şili halkının birliğini sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GABRİEL BORİC KİMDİR?

1 Şubat 1986 yılında Şili’nin Punta Arenas şehrinde doğan Gabriel Boric, aynı bölgede bulunan The British School’da liseyi bitirdikten sonra, 2004 yılında Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim almak üzere Santiago’ya taşındı.

Üniversite eğitimini başarıyla tamamlayan Boric, 2012’de Şili Üniversitesi öğrenci Federasyonu Lideri seçildi. Eğitim sistemine karşı düzenlenen kitlesel öğrenci protestolarının önde gelen isimlerinden biri olan Boric, LGBT bireylerinin baskı ve şiddet altında kalmadan özgürce yaşamasına ilişkin gerçekleşen eylemlerin de destekçisi oldu.


 

Öte yandan Boric, 2014 yılından bu yana milletvekili olarak görev yapmaya başladı. Şili’deki 2019 sivil ayaklanma esnasında Boriç, Anayasa’yı değiştirebilmek için referandumun yolunu açan siyasetçilerden biri oldu. 2021’de, resmi ön seçimleri halk kazandıktan sonra Geniş Cephe, Komünist Parti ve bazı küük partileri içeren “Apruebo Dignidad” koalisyonunun başkanı olarak seçildi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com