Merkez Bankası faizi değiştirmedi, şimdi ne olacak?

"Haftalık repo faizi" diye bilinen politika faizini yüzde 17'de sabit tutan Merkez Bankası (TCMB), faiz artışında yolun sonuna gelindiği mesajı verdi. Faiz artışı olsaydı dolar birkaç saat içinde 6,84 TL'ye düşecekti.

TURHAN BOZKURT 18 Şubat 2021 HABER ANALİZ

Naci Ağbal, TCMB Başkanlığı koltuğunda 4,5 ay oturabildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faizini (politika faizi) yüzde 17’de sabit tuttu. TCMB Başkanı Naci Ağbal, yabancı bankalar başta olmak üzere “sıcak para lobisi” diye nitelenen portföy yatırımcılarının “faiz artır” baskısı altındaydı. Buna rağmen Ağbal faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Faizin sabit kalması dolar/TL paritesindeki sert düşüşü durduracak. Her ne kadar Merkez Bankası “para musluğunu enflasyon düşene kadar sıkmaya devam edeceğiz” imasında bulunsa da hükûmet daha fazla faiz artışına sıcak bakmıyor. Faiz artışı rallisinde 18 Şubat itibarıyla yolun sonuna gelindiği anlaşılıyor.

Enflasyonun yüzde 16-17 seviyesine çıkması beklenen mart-nisan aylarında TCMB’nin faizi artırıp artıramayacağı meçhul.

BİR SONRAKİ TOPLANTIYA KADAR DÖVİZDE KADEMELİ YÜKSELİŞ 

Jeopolitik ya da ekonomik yeni bir risk ortaya çıkmadıkça faizi en az birkaç ay daha yüzde 17 civarında tutması bekleniyor.

Faizin daha fazla artmayacağı beklentisinin etkisi ile toplantıdan önce 6,95 TL civarında seyreden dolarda düşüş sınırlı kaldı. Euro da 8,36 TL’den yönünü yukarı çevirdi. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi ise 1.558 puan seviyesinden 1.556  seviyesine geriledi. Faiz artsaydı kurda yüzde 2-3 düşüş bekleniyordu.

24 ayar altının gram fiyatı, ons (31,10 gram) fiyatına bağlı olarak gözünü yeniden 400 liranın üzerine dikti.

Parite arttıkça gram fiyatındaki artış daha bariz hâle gelecek. Bankaların kredi faizlerinde herhangi bir indirim için henüz erken. Mevduat ya da katılım hesaplarında üç aylık vadede indirimler başlayabilir.

Türk Lirası’nın sene başından beri yüzde 10’a yakın değer kazanması ihracatçıyı tedirgin ediyordu. İhracatçılar doların 7,35 TL’nin altında kalması hâlinde rekabet avantajını kaybedeceklerini belirtiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, “Merkez Bankası kura müdahale etsin. Dolarda 7,35 TL kırmızı çizgimiz. Kur 7,35’in altında kalırsa hem 184 milyar dolar ihracat hedefimiz hem de üretimimiz tehlikeye girer.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu’nda (PPK) şu isimler yer alıyor: Dr. Emrah Şener, Dr. Uğur Namık Küçük, Murat Çetinkaya, Dr. Oğuzhan Özbaş, Ömer Duman ve Prof. Dr. Abdullah Yavaş.

MERKEZ BANKASI’NDA UYSAL DEPREMİ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Kasım 2020’de azlettiği Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ı TCMB Başkanlığı görevine tayin etmişti.

Ağbal, 19 Kasım 2020’de başkanlık ettiği ilk PPK’da repo faizini yüzde 10,25’ten yüzde 15’e çıkarmıştı. 24 Aralık 2020 tarihinde toplanan kurul faizi 17’ye yükseltirken, 21 Ocak 2021’de ise faiz oranında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.


Türkiye, yüksek faiz liginde Haiti’nin önünde 9’uncu sırada. Yüzde 17’lik politika faiziyle tüketici enflasyonun 200 baz puan üzerinden reel getiri veren faiz sebebiyle dünyanın en çok faiz veren ülkeleri arasında bulunuyor.

Yüksek faizler sebebiyle bütçede 2021 yılında 200 milyar TL faiz ödemelerine gidecek. Geçen yıl bütçede 144 milyar TL faiz için harcanmıştı.

Kredi ile ayakta duran şirketler yüksek faiz sebebiyle mali darboğaza sürükleniyor.

PPK toplantısından sonra yapılan açıklamada kredi riskine işaret edildi: “Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com