2022 yılının son haftasında kur korumalı mevduattan (KKM) 50 milyar liralık çıkış olması üzerine Merkez Bankası, banka genel müdürlerini Ankara'ya çağırdı.
Merkez Bankası’nın (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabında biriken paraları farklı işlemlerde (opsiyon) kullanma yasağı bankaları zor durumda bıraktı. KKM krizine çözüm bulabilmek için bankalar ile Merkez Bankası yönetimi bir araya geldi.
Toplantıda bankacıların taleplerini not alan Merkez Bankası yöneticileri piyasada döviz talebini kısmak için KKM üzerinden türev işlemlerine tahdit getirdiklerini belirtti.
31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla KKM tutarı 1 trilyon 416 milyar TL. Yılın son haftasında KKM hesaplarında 50 milyar liraya yakın çıkış olmuştu. Bankalar TCMB’nin politika faizi (yüzde 9)+300 baz puan (yüzde 3) faiz veriyor.
Dönem faizi kur artışının altında kaldığında kur farkı kadar ilave tutarı Hazine mudinin hesabına yatırıyor. 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılan KKM kazançları yüzde 15 stopajdan (Gelir Vergisi tevkifatı) muaf.
BANKALARA “NE YAPTINIZI BİLİYORUZ” MESAJI
Başka bir ifadeyle TCMB mudiye döviz bozdurarak, Merkez Bankası’na Türk Lirası veren bankaların akabinde yeniden piyasadan aynı tutarda döviz aldığının farkında.
Banka genel müdürlerinin “müsamaha” talebini geri çeviren Merkez Bankası yöneticileri, “Bu şekilde hareket eden bankalara yönelik olarak düzenlemenin etkin şekilde uygulanacak.” mesajını verdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Opsiyonu TL netleşmeli olarak yapan ve kendi pozisyonlarında yöneten bankaların karardan etkilenmeyeceği vurgulandı.
Kronos’un edindiği bilgiye göre; KKM’yi daha cazip hâle getirmek maksadıyla bir finansal ürüne dair hazırlıklarda sona geldi. “Mevzuata uygun” denildiği an söz konusu ürün ile KKM teşvik edilecek.
YA TL’YE GEÇ YA DA CEZA ÖDE!
Taslak metinde hem mudiyi hem bankaları gözeten ve TCMB’nin “liralaşma” stratejisine katkı sağlayan çok boyutlu bir mekanizma üzerinde duruluyor.
Merkez Bankası, toplam mevduatın içinde TL mevduatın payının yüzde 50’nin altında olan bankalara yüzde 8, yüzde 50-60 arasındaki bankalara yüzde 3 komisyon uygulanacağını açıklamıştı. 2023 için TL mevduatın payı yüzde 60’a çıkarıldı.
Hedefin altında kalan bankalara ilave menkul kıymet (10 yıllık Hazine tahvili) tesisi şartı getirildi.