Türkiye'nin 2021 yılı aralık ayında tanıştığı kur korumalı mevduat (KKM) 3 trilyon TL'ye yaklaşırken, Merkez Bankası'ndan bankalara kritik bir talimat verildi.
Döviz krizine çare arayan Merkez Bankası (TMCB) kritik bir karara imza attı. Kur korumalı TL mevduat (KKM) ile kur korumasız TL mevduat yarıştırılacak.
TCMB, Menkul Kıymet Tesisine Dair Uygulama Talimatı’nda değişikliğe gitti.
10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren menkul kıymet tesisinde üç aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçişlerin TL mevduat hesaplamasında 1,50 kat olarak hesaplanacak.
Başka bir ifadeyle 92 gün vadeli TL mevduat hesabı açtıran bankalar toplam mevduat içinde TL mevduatın payı hesaplanırken avantajlı hâle getirildi.
TCMB kur korumasız mevduata teşvik vererek, ortalama 32 günlük vadeyi uzatmayı hedeflese de Türkiye’de mudinin alışkanlığını değiştirmenin çok kolay olmayacağı belirtiliyor.
ERKAN, KAVCIOĞLU KARARLARINI İPTAL EDEMİYOR
TCMB daha önce son düzenlemeleri içeren talimatta bankaların bilançolarında uygulanan TL dönüşüm oranı sınırının yüzde 60’tan yüzde 57’ye çekildiği belirtilmişti.
Banka sonrasında aynı TL ağırlığının zorunlu karşılıklı için de aynı seviyeye çekildiğini duyurmuştu.
Bununla birlikte oranı tutturamayan bankalar için yüzde 10 olan menkul kıymet tesis oranı da yüzde 5’e indirilmişti.
KKM kalesini muhafaza etmek için eski TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde alınan kararlar yeni TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından kısmen esnetse de aynen geçerliliğini koruyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
27 Haziran 2023 tarihi itibarıyla toplam KKM tutarı 2 trilyon 739 milyar TL’ye yükseldi. Asgari 90 günlük vade şartı getirilen KKM’de bankadan bankaya değişmekle birlikte ortalama yıllık faiz yüzde 40’a yaklaştı.
Bankaların kur korumasız mevduat teşviki için 92 günlük TL mevduata yüzde 42 faiz verebileceği ifade ediliyor. 32 günlük TL mevduatın yıllık faizi oranları ise, yüzde 32 ile yüzde 38 arasında değişiyor.