Coşkulu iktisatçıların hafızasını tazelemek için kritik bir hatırlatma… Başkan Yardımcılığına atanan Hatice Karahan Yeni Şafak yazarı ve hâlihazırda Erdoğan’ın ekonomi danışmanı. Yeni Şafak geçen hafta “Bu son olsun.” diyerek MB Başkanı Erkan'a muhtırayı verdi bile. Yani Erdoğan ne diyorsa o, ötesi teferruat.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası (TCMB) başkan yardımcıları Emrah Şener ve Taha Çakmak ile Mustafa Duman’ı görevden aldı.
Erdoğan üç ismin yerine Doç. Dr. Osman Cevdet Akçay ve Doç. Dr. Hatice Karahan ile Fatih Karahan’ı tayin etti.
Sosyal medyada iktisatçılar başta olmak üzere piyasa uzmanları gidenleri “Yıkım ekibi ve liyakatsiz.” diye nitelendirirken, gelenler için coşkulu tezahüratta bulunuyor.
“Yeni başkan yardımcılarına yıldız futbolcuların transferlerini aratmayacak kadar yüksek meblağlı ücretler teklif edildiği” iddiası kulislere bomba gibi düştü.
Bir kaynağım, “Çok az kişi o teklifi elinin tersi ile itebilirdi. Merkez Bankası’ndan verilecek maaşların haricinde bir transfer ücreti son operasyonun merkezinde. Tamamen duygusal.” dedi.
ERDOĞAN NE DİYORSA O, ÖTESİ TEFERRUAT
Sanki Türkiye bir günde 180 derece değişti ve TCMB tam bir bağımsızlığa kavuştu. Entelektüel romantizm…
Yahu Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna geçtiği günden beri iki ay geride kaldı.
Yüzde 300’e varan vergi artışları ile bitmek bilmeyen akaryakıt zamları haricinde ne var vatandaşın elinde? Servetten alınamayan vergilerin orta ve dar gelirlilerin sırtını yıkılması için dahi olmaya gerek var mı?
Elbette gelen isimlerin liyakat sahipi olduklarında herkes hemfikir. Amma velakin giden isimler de eğitim ve kariyer açısından en az gelenler kadar liyakatli isimlerdi.
Gelenler gibi giden üç isim de Türkiye’nin en seçkin üniversitesi Boğaziçi’nden mezun. TCMB’ye başkan yardımcısı olarak tayin edildikleri güne kadar hepsinin özgeçmişi pırıl pırıldı.
Demek ki TCMB’ye dönük eleştirilerin esas sebebi liyakatsizlik olamaz. Erdoğan, 14 Kasım 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne hazırlık stratejisinde Merkez Bankası kritik bir misyon yükledi.
Formül basitti. Kredi faizleri seçime kadar olabildiğince düşük seviyeye çekilecek. Döviz kurlarının da yükselmesine mani olunacaktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı’na terfi ettirdiği Şahap Kavcıoğlu ve gece yarısında azledilen üç yardımcısı Erdoğan’ın talimatını harfiyen icra etti.
LİYAKAT BİR YERE KADAR, ASLOLAN SADAKAT
Liyakat demişken, Prof. Dr. Kavcıoğlu’nun ihtisası finanstır. Sadece teorik değil, pratik tecrübesi de var. Esbank’ta başlayan bankacılık kariyerinde Halkbank’ta genel müdür yardımcılığına kadar yükselmişti.
Kavcıoğlu ve selefleri (Murat Çetinkaya, Murat Uysal) liyakatin icap ettirdiği uzmanlığı Erdoğan’a sadakatlerini ispat etmek için kendi elleri ile çöp kutusuna attılar.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bugün TCMB’de, yarın başka bir kurumun başında kariyerlerine devam edeceklerini gayet iyi biliyorlardı.
Nitekim Kavcıoğlu ekonomideki fiyaskoya rağmen TCMB’den bankaların yegane patronu BDDK’nın başına geçti.
ERDOĞAN’IN DANIŞMANI VE YENİ ŞAFAK YAZARI KURUL ÜYESİ
Yeni isimler arasında Doç. Dr. Hatice Karahan, 2011 yılından beri tıpı Kavcıoğlu gibi Saray’a yakın gazetelerden Yeni Şafak’ta ekonomi makaleleri yayımlıyor. Karahan hâlihazırda Erdoğan’ın ekonomi danışmanı.
Beş üyeli Para Politikası Kurulu’nda Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu muhtemelen MHP lideri Devlet Bahçeli kontenjanı olarak sandalyesini muhafaza etti.
Eski MHP Kırşehir Milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı ile Karahan tereddüde mahal bırakmayacak şekilde Cumhur İttifakı’nın temsilcisi olarak faiz kararlarının alınacağı toplantılara iştirak edecek.
Başka bir ifade ile “gizli” toplantılarda Saray’ın tayin ettiği ve sadakatleri ile bugüne kadar rüşdünü ispat etmiş Hobikoğlu ve Karahan da hazır bulunacak.
Öyle ise, bu coşku neyin nesi?
Daha dün Enflasyon Raporu’nu açıklayan TCMB Başkanı Erkan 2023 yılı sonu enflasyon beklentisini yüzde 22’den yüzde 58’e çıkardı diye kendinden geçen iktisatçılar Erdoğan’ın onaylamadığı hiçbir kararın hükmünün olmadığını bilmiyor olamaz.
NACİ AĞBAL’I YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİ GÖTÜRMÜŞTÜ
Coşkulu iktisatçıların hafızasını tazelemek için kritik bir hatırlatma…
10 Kasım 2020-20 Mart 2021 tarihleri arasında en kısa süre TCMB koltuğunda oturan isim Naci Ağbal değil miydi? Ağbal da ilk aylarda böyle ayakta alkışlanıyordu. Ta ki faizi yüzde 19’a çıkardığı gün Yeni Şafak’ın “Bu operasyonu kiminle çektiniz?” manşetine kadar o koltukta oturabildi.
Ağbal gitti, Kavcıoğlu geldi. Kavcıoğlu gitti, yerine gelen Erkan’a geçen hafta Yeni Şafak “Bu son olsun.” diyerek muhtırayı verdi bile.
Faizin yüzde 15’ten yüzde 17,50’ye çıkarılması reel sektörü müşkül vaziyete düşürmüş ve Erkan ayağını denk almalı imiş!
“Enflasyon beklentisi artık daha gerçekçi.” derken, kim hesaplayacak TÜFE’yi? TÜİK’in evlere şenlik enflasyon fecaati bitti mi?
Bu kadar zammın ortasında yıl sonunda yüzde 58 ya da yüzde 68 enflasyon gerçekçi bir enflasyon mu olacak?
ŞİMŞEK ZAMLARI, ERKAN DA DEVALÜASYONU UNUTTURDU
Kamunun kendisi bile inanmazken, vatandaş niye inansın? Merkez Bankası bugüne dek hangi enflasyon hedefini tutturdu ki bunu tuttursun. Erdoğan zamları unutturmak ve dikkatleri dağıtmak için “Bu defa güzel işler oluyor” dedirtecek bir hamle yaptı. Hepsi bundan ibaret.
Nasıl Şimşek’i fahiş zamları perdelemek için öne sürdüyse, aynı şekilde Erdoğan; TCMB Başkanı ve üç yardımcısını değiştirirken de doların iki ayda yüzde 35 değer kazandığını, başka bir ifadeyle TL’nin devalüe edildiğini unutturmak istiyor.
Dolar seçime kadar 19,90 TL’de kaldı ise, iki ayda 27 TL’ye fırlaması başlı başına bir krizdir.
Yeni Merkez Bankası başkan yardımcıları arasında beni en fazla şaşırtan isim Doç. Dr. Cevdet Akçay.
Kaynaklarım seçimden evvel Merkez Bankası Başkanlığı teklifini reddettiğini belirtmişti.
Akçay, “İktidar kazanırsa ekonomi politikalar değişmez.” demişti.
Liyakat faslı açıldığına göre, yeni TCMB Başkan Yardımcısı Akçay beklenen enflasyon yüzde 58 ve politika faizi yüzde 17,50 iken, dolar TL kurunun 27 duvarının dibinde nasıl böyle ipe dizildiğini TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan sual eder mi?
Ezcümle Türkiye’de kararları kim alıyor? Çemişgezek Müftüsü’ne kadar Erdoğan tayin etmiyor mu? Bu saatten sonra Nobel İktisat Ödülü sahibi Josehp Stiglitz gelse Erdoğan ne derse onu yapmak mecburiyetinde.
Entelektüel romantizm de bir yere kadar.
BİRKAÇ AY SONRA ROMANTİZMDEN ERDOĞANİZME GEÇERİZ
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan daha dün “Bütçe oynaklığı da iyi değil.” diyerek karşılıksız para basılacağını tekrar etti.
Erdoğan’ın ismi geçmeden “Faiz sebep-enflasyon netice” tezi kendisine soruldu. Ancak Erkan bu soruya cevap vermek yerine, “Benden siyasî bir beyan duymayacaksınız.” dedi.
TCMB Başkanı sadece teorik bakışını dahi kameraların karşısında izhar edemedi. Nerede kaldı özerklik?
Oysa Erdoğan bu ısrarı ile para politikasının son 4 yıllık ana güzergâhını tespit etti. O emretti, TCMB Başkanları icra etti. Aynı kaide Erkan için de geçerli.
Halk inlerken, iki vitrin düzenlemesine “Oley” çekenler Erdoğan’ın tesis ettiği nizama can suyu taşıyor.
Bugün yere göğe sığdırılamayan isimler bakalım 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi yaklaştıkça Erdoğan’dan faiz indirimi talimatı alınca ne yapacak?
TCMB’nin swap hariç net döviz rezervi geçen hafta eksi (-)48 milyar dolardan eksi (-)52,2 milyar dolara geriledi. O kadar zamma rağmen bütçe açığı sene sonunda 750 milyar TL’yi bulabilir.
Cari açık 60 milyar doları geçti, geçecek. Vatandaş 2,5 yıl daha dişini sıkacak, bir ihtimal enflasyon yüzde 30’un altına inecek.
Türkiye’de her şey olabilirsiniz, ancak rezil olamazsınız.