Merkez Bankası da havlu attı

Oksimoron Merkez Bankası ile TÜİK’i baş başa bırakalım. Kendileri çalıp oynuyor ne de olsa! Vatandaşın feryadını duyan yok. Parası olan bu defa yüksek faiz ile servetine servet katıyor. TCMB oksimoron olmaya karar verdi. TÜFE tahminini yüzde 38’e çıkardı. Böylece TCMB, Şimşek'e "Seninle değiliz." dedi.

TURHAN BOZKURT 09 Mayıs 2024 HABER ANALİZ

Merkez Bankası’nın (TCMB) 8 Şubat’ta ilan ettiği yıl sonu enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi/TÜFE) tahmini yüzde 36 idi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Programı’na (OVP) göre, enflasyon yüzde 33’e inecekti.

O günkü toplantıda TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “36’yı niye yukarı revize etmediniz? Duyuyorum böyle şeyleri. 38 yapsalar daha iyi olur, 39 daha anlamlı falan. 36 hedefi iddialı mı? Evet, iddialı. Ancak iddiasız hedef koyan merkez bankası bence oksimorondur zaten.” demişti.

Aradan üç ay geçti ve TCMB oksimoron (Kendisi ile çelişen/Tezat) olmaya karar verdi. Yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 38’e çıkardı. Böylece TCMB, Şimşek’e “Seninle değiliz. Biz biraz uzaklaşacağız.” mesajı verdi.

200 baz puan artsa ne olur, artmasa ne olur? Türkiye için sayıların ya da hedeflerin tutarlılığının bir kıymeti kalmadı.

ALMANYA’NIN YILLIK ENFLASYONUNA DENK SAPMA OLUR MU?

Amma velakin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yıllık TÜFE yüzde 2’yi aştı Merkez Bankası (Fed) faizi yüzde 0,25’ten yüzde 5,50’ye çıkardı.

Almanya’da da yıllık oran yüzde 2’yi geçince alarm verildi. Almanya’nın yıllık enflasyonu kadar bir oranı “revize/güncelleme” diyerek yukarı çıkaran TCMB idaresi üç ay sonrasını dahi göremediğini kendi raporu ile tescil etti.

Et ve gıda fiyatlarındaki artış tahminlerden fazla imiş… İç talep enflasyonu azdırmış. 10 bin TL maaş alan emekli eti rüyasında görüyor. Gıda fiyatlarında kırılan dünya rekorunun talep ile ne alakası var?

Arz krizi bu. Tarım arazilerini imar açan rant düzeninin memleketi düşürdüğü dipsiz kuyu bu. Dünyada gıda fiyatları yüzde 12 düşerken, aynı dönemde Türkiye’de yüzde 71 arttı.


 

Gıda enflasyonunda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler arasında yüzde 71 oranı ile açık ara şampiyon Türkiye.

İkinci sırada İzlanda var. Onun gıda enflasyonu yüzde 7,50. Gıda fiyatlarındaki artış da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği artıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başladığı 2023 yılının Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 35. TCMB’nin üç ayda bir yukarı çektiği 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 38.

Hedef bu defa tutarsa enflasyon yüzde 38’e inmiş olacak.

FAİZ LOBİSİ İLE MEHMET ŞİMŞEK EL ELE

O kadar bedel ödendi. Emekli açlık sınırının 7 bin TL altında 10 bin TL maaşa talim ediyor. Küçük esnaf, çiftçi perişan.

Asgari ücret de nisan ayı itibarıyla açlık sınırının altında. Ücretler enflasyonu artıyordu ya!

Faiz yüzde 8,50’den yüzde 50’ye çıkarıldı. Sıcak paracılar ihya edildi.

TÜFE, 2024 yılının sonunda yüzde 38’e iner mi? Mümkün değil. En azından tahminleri bu! TÜİK çok çalışırsa belki yüzde 49,90’a iner!

Ortada bir program yok. Günübirlik yaşıyoruz. Sabit gelirliler, emekliler ve orta sınıf paletler altında eziliyor. Zengin daha zengin…

ŞAİBELİ ENFLASYONU İLE VATANDAŞIN PAYINA HEP HÜSRAN 

Evvela enflasyonu doğru ölçün. Terazi hileli iken hiçbir hesap tutmaz. Kaldı ki mahkeme kararı var. TÜİK sepetteki maddelerin fiyat değişimini ilan etmek mecburiyetinde.

Buna rağmen TÜİK fiyatları sır gibi saklıyor.

Şaibeli TÜFE ile indirim marketinden derlediği fiyatlarla emekliyi, memuru, işçiyi perişan ediyor. Zam oranları eksik tartan teraziye göre tespit ediliyor.

Oksimoron Merkez Bankası ile TÜİK’i baş başa bırakalım. Kendileri çalıp oynuyor ne de olsa!

Vatandaşın feryadını duyan yok. Parası olan bu defa yüksek faiz ile servetine servet katıyor.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com