Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin ABD'den F-16 satın alması ile ilgili "İstikrarsızlık kaynağı olan NATO üyesi bir ülkeye silah satışının, ABD'nin kendi çıkarları doğrultusunda olmadığını anlatmayı başardık" dedi.
Atina’dan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi büyütecek yeni bir açıklama geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin ABD’den F-16 satın alması ile ilgili “İstikrarsızlık kaynağı olan NATO üyesi bir ülkeye silah satışının, ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda olmadığını anlatmayı başardık” dedi.
Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair açıklamalarda bulunan Miçotakis, Türkiye’nin önünde iki yol olduğuna dikkat çekti.
Yunanistan’ın uluslararası arenada izole edilmiş bir Türkiye arzulamadığını belirten Miçotakis, Yunanistan’ın Avrupa ile Türkiye arasında bir köprü olabileceğini savunarak, “Ancak bu bize bağlı değil, Türkiye’ye bağlı” diye konuştu.
‘TÜRKİYE EĞER AVRUPA’YA YAKINLAŞMAK İSTİYORSA’
Sputnik’in aktardığına göre Miçotakis, “(Türkiye) eğer Avrupa’yla yakınlaşmak istiyorsa, sadece tansiyonu düşürmesi yetmez, aynı zamanda Avrupa ülkelerinin egemenlikleri ve egemenlik haklarından şüphe etmeyi de bırakmalı. Eğer diğer yolu seçerse Avrupa perspektifinden daha da uzaklaşmış olacak ve tabii ki bunun AB-Türkiye ilişkilerine sonuçları olacaktır. Türkiye, Yunanistan’ın egemenliğinden şüphe etmeye devam ettiği sürece, Türk-Yunan ilişkilerinde herhangi bir iyileşme olması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
‘ABD’YE ANLATMAYI BAŞARDIK’
Miçotakis şöyle devam etti:
“Her kim Yunanistan’ın ABD’nin Türkiye’ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır. Bence neyi başardık? Özellikle ABD Kongresi’ne, şu an NATO’nun güneydoğu kanadında istikrarsızlık kaynağı olan NATO üyesi bir ülkeye silah satışının, ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda olmadığını anlatmayı (başardık).
Miçotakis, bu noktadan sonra ABD’nin silah satışına ilişkin kararlarının son derece karmaşık, uzun vadeli ve bürokratik sürece bağlı olduğunu, Türkiye’nin davranışlarını değiştirmemesi halinde Kongre’nin şu an Türkiye’ye silah satışına istekli olmadığını ileri sürdü.”