Nobel ödüllü yazar Alice Munro, 92 yaşında hayatını kaybetti

2013 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kanadalı yazar Alice Munro yaşamını yitirdi. 60 yıldan uzun bir süredir kısa öyküler yazar Munro'nun Ontario'daki evinde öldüğü açıklandı.

KRONOS 15 Mayıs 2024 KÜLTÜR

Nobel ödüllü Kanadalı yazar Alice Munro, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Yayınevi McClelland&Stewart’ın CEO’su Kristin Cochrane, Munro’nun Ontario’daki evinde öldüğünü söyledi. Cochrane, “Sayısız yazara ilham kaynağı oldu ve eserleri edebiyat dünyamızda silinmez izler bıraktı” dedi.

MUNRO DEMANS HASTASIYDI
The Globe and Mail gazetesi, aile üyelerine dayandırdığı haberinde 10 yıldır demans hastası olan Munro’nun pazartesi günü yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kanada Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Alice Munro Kanadalı bir edebiyat ikonuydu. 60 yıl boyunca öyküleriyle Kanada ve dünyada kalpleri büyüledi” ifadelerini kullandı.

2013 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Alice Munro, sıklıkla Rus yazar Antov Çehov’a benzetiliyor ve “çağdaş öykünün ustası” olarak nitelendiriliyordu.

Margaret Atwood’un bir defasında, “Zamanımızın en büyük İngilizce yazan kurgu yazarlarından biri,” sözleriyle andığı yazar için Salman Rushdie “biçimin ustası” övgüsünde bulunmuştu. Jonathan Franzen ise, “Munro kurgu benim dinimdir dediğimde aklıma gelen, bazıları yaşayan, çoğu ölmüş bir avuç yazardan biridir,” ifadelerinde bulunmuştu.

ALICE MUNRO KİMDİ?
1931 yılında Ontario’nun Wingham kasabasının dışında dünyaya gelen Alice Munro; Büyük Buhran yıllarında hayatta kalma mücadelesi veren bir çiftçi ailenin çocuğu olarak doğdu.

Munro, 1951 yılında ilk eşi James Munro ile Vancouver’a taşınmadan önce burslu olarak üniversiteye gitti ve iki yıl okudu. Kızları uyurken yazmaya başlayan Munro, uzun süre konsantre olacak zamanı bulamadığı için öykülerini kısa tutmaya başladı.

İlk olarak 1968 yılında Dance of The Happy Shades adlı kısa öykü serisiyle adından söz ettiren yazarın 1977’de “Royal Beatings” adlı öyküsü New Yorker dergisi tarafından yayımlandı.

Yazarın hikayelerinden bazıları 1960’lardaki toplumsal devrimden önceki ve sonraki yaşamı karşılaştırıyordu. Yazar bir röportajında “1931’de doğduğum için biraz yaşlıydım ama çok da yaşlı değildim ve benim gibi kadınlar birkaç yıl sonra mini etek giyip gezebiliyordu” demişti.


Yazarın The Bear Came Over the Mountain adlı öyküsü, başrollerini Julie Christie ve Gordon Pinsent’in paylaştığı 2006 yapımı Away from Her filmine dönüştürüldü.

Munro, 2009 yılında Man Booker Uluslararası Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü kazandı.

Daha sonra yazar, 2013 yılında Nobel Ödülü’nü kazandı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com