Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’, dünyanın en iyileri arasında

İngiliz Financial Times gazetesi haftalık "Ev/Yapı" ekinde bu hafta, İstanbul’daki Masumiyet Müzesi'ne de yer verdi. Söz konusu yazıda Masumiyet Müzesi'nin 2014'te Avrupa Müzeler Forumu tarafından yılın müzesi seçildiği anımsatıldı.

KRONOS 01 Mart 2024 KÜLTÜR

Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk’un romanıyla aynı adı taşıyan Masumiyet Müzesi, Financial Times gazetesinin bu haftaki ‘Ev/Yapı’ ekinde, ‘Dünyanın en iyi 60 ev müzesi’ listesinde yer aldı.

Hugo Cox’un kaleme aldığı yazıda, Masumiyet Müzesi’ndeki her şeyin göründüğünden başka bir şey olduğu, bunun da ziyaretçisinin başını döndürdüğü belirtildi.

DÜNYANIN EN ESKİ EV MÜZELERİ
Hugo Cox, yazıda tutkulu aşk romanı ‘Masumiyet Müzesi’ni özetleyerek müzenin yapılış hikâyesinin aşk romanında anlatıldığını da belirtti. Bu şekilde müzenin kurgusal ruhuna da yer verildi.

Financial Times gazetesi bir süredir dünyanın en iyi ev müzelerini tanıtan yazılar yayımlıyor. Bu ev müzelerinin içinde: Gaudi’nin Barcelona’daki Casa Vicens’i, Oscar Wilde’ın Dublin’deki evi; Paul Cezanne’ın Fransa’daki Aix en Provence’daki stüdyosu, Venedik’teki Fortuny Müzesi, Paris’te bulunan Le Corbusier’in evi, Elvis Presley’in Memphis’deki malikâne-müzesi, James Joyce’un ünlü romanı Ulysses’in başında anlatılan Dublin’deki Martello Kulesi, İspanya’daki Picasso müzesi, caz sanatçısı Louis Armstrong için yapılan Armstorg Müzesi, Sicilya’daki mozaikleriyle ünlü esrarengiz Villa Romana, Amerikalı ressam Georgia O’Keefe’nin New Mexico’daki evi, Monte Kristo’nun yazarı Alexandre Dumas’nın kendi roman kahramanının adını verdiği şato, mimar Frank Lloyd Wright’ın ev ve atölye müzesi, güney Londra’daki Charles Darwin Müzesi, Liverpool’da ancak rehberle gezilebilen Beatlesların her birinin çocukluk evi gibi müzeler yer alıyor.

Orhan Pamuk’un kaleme aldığı ‘Masumiyet Müzesi’nde başkahraman Kemal Basmacı romanda kendi müzesini yaratırken ilham almak için Financial Times listesinde yer alan müzelerden bazılarına gidiyor.

Paris’teki Victor Hugo’nun evi; Romantik Hayat Müzesi; Gustave Moreau Müzesi, Londra’daki Sigmund Freud Müzesi ve mimar ve koleksiyoncu Sir John Soane Müzesi hem roman kahramanı Kemal Basmacı’nın, hem de Financial Times’ın listeye aldığı müzeler arasında yer alıyor.


[/ilgilihaberpostici]

Orhan Pamuk’un ‘Nesnelerin Tesellisi’ Almanya’da sergilenecek

Orhan Pamuk, Nobel’in yanına Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü ekledi

Naci Görür’den bir deprem uyarısı daha: Kentin doğusu hasar görür, binalar ters döner

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

    MASUMİYET NEDİR?
    Orhan Pamuk’un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul’da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir.[ 17 Mayıs 2014’te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı’nın aşkı Füsun’un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

    Orhan Pamuk, Yavuz Harani’ye verdiği bir demeçte, herkesin kendisine “Orhan sen bir yazarsın, niye bunu yaptın?” diye sorduğunu ve buna “tek bir cevabı” olmadığını belirtti. Ayrıca bu konu hakkında şunları ifade etti:

    “İçimden bu geldi. Buna inandım. Ben ressam olmak istemiştim. Müzelere inanıyorum. Müze severim. Çok giderim. Biz niye yapamayalım? Zihinsel yaratıcılıkla, edebi yaratıcılıkla, sanatsal buluşlarla ilginç bir şey yapabiliriz diye de düşündüm. Hem babaannem hem anneannem bu hediyeleri alırdı. Romanın geçtiği yılların milli piyango biletleri. 31 Aralık çekilişi. Romanda anlattığım gibi işaretlemek için kuru fasulye kullanılırdı.”

    Takip Et Google Haberler
    Takip Et Instagram
    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com