Özel’den iktidara uyarı: Anayasa Mahkemesi’ni tanımazsanız eğer…

Anayasa Mahkemesi'ne başkan seçilen Kadir Özkaya'yı ziyaret eden Özgür Özel'den iktidara uyarı: "Anayasaya uyma zorunluluğunu denetleyen AYM’yi yok saymak, tamamen anayasal düzene başkaldırmak demektir. Bunu kim yaparsa karşısındayız."

KRONOS 06 Haziran 2024 GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’ne başkan seçilen Kadir Özkaya’yı ziyaret etti. Özgür Özel, “Anayasaya uyma zorunluluğunu denetleyen AYM’yi yok saymak, tamamen anayasal düzene başkaldırmak demektir. Bunu kim yaparsa karşısındayız” dedi.

Özel, ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “İki gündür AYM çok önemli kararlar veriyor. Çok gecikmiş ama çok önemli kararlar. Bu görüşmenin bu kararlarla ilişkilendirilmesini istemem. Çünkü hoşumuza gitmeyen kararlarda ölçülü tepkiler vermek sorumluluğumuz olduğu gibi, olması gerektiğini düşündüğümüz kararlardan sonra da gelip sanki bir kutlama, bir tebrik, teşekkür gibi algılanması AYM’nin tarafsızlığına gölge düşürür” ifadelerini kullandı.

CHP olarak AYM’yi önemsediklerini belirten Özel, “Bu işin bir tarafı; AYM kelimesinin Türkiye siyaset tarihinde ilk kez CHP’nin ilk hedefler beyannamesinde tartıştığı, sonra da 1961 anayasasına girmiş ve bugünkü kazanıma dönüşmüş olan bir yüksek mahkeme olmasıdır. O yüzden AYM’yi kim değersizleştirirse, bu bazen AYM’nin üyelerinin bazen kararlarının, bazen siyasilerin, bazen hukukçuların. Buradan aslında orta ve uzun vadede kimse karlı çıkmaz. Çünkü AYM, anayasanın güvencesidir. Anayasa toplumsal mutabakattır. Bu sınırlar içinde yaşayan insanların bir mutabakatlarının olduğunun cisme dönüşmüş halidir. Eğer anayasa yoksa düzen yoktur, devlet yoktur” diye konuştu.

Özel, şunları söyledi:

“Anayasanın herkesin rahatsızlık duyduğu bazı maddeleri olabilir. Çünkü anayasa herkesin tam kabul gösterdiği bir metin değildir ama dikkat edilmesi gereken husus meri, yürürlükteki anayasaya herkesin uyma zorunluluğudur. Ben bir maddesini beğenmem uymayacağım, sen diğer maddesine uyma. 100 kişi bir araya gelince devlet düzeni ortadan kalkar.

Anayasaya uyma zorunluluğunu denetleyen AYM’yi yok saymak, tamamen anayasal düzene başkaldırmak demektir. Bunu kim yaparsa karşısındayız. Çünkü bu kalkışmadır, darbedir. AYM’yi hiçe sayan kim olursa karşısında hukuk devletine inanan bizleri bulmuştur. Bundan sonra da bulacaktır.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com