‘Siyasileri ‘Arap’ kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, son zamanda tepki çeken Arapça tabelaların kaldırılmasıyla ilgili sözlerine tepki gösterenlere yanıt verdi. "Arapçaya yapılan hürmetsizlik" diyen Özel, "Bir kez daha tüm siyasileri 'Arap' kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum" diye konuştu.

KRONOS 13 Mayıs 2024 GÜNDEM

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden katliamının 10. yılında Soma’da toplandı.  CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda yaptığı görüşmeler ve Arapça tabelaların kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamalarla eleştirilen Özel, “Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapçadır. Arapçaya yapılan hürmetsizlik o kişilere yapılan hürmetsizlik olarak algılanıyor. Ayrıca Kur’an, Arapçanın orijinal dilidir. Bir kez daha tüm siyasileri ‘Arap’ kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum. Etrafımızda milyonlarca Arap komşumuz var” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı “tasarruf paketi” ile ilgili de konuşan Özgür Özel, “Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8’inci… Bu 8’incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray’ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır” dedi.

Özel’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“CAN GÜRKAN’A HESAP SORMADAN ÖLÜRSEM GÖZÜM AÇIK GİDECEK”

Özel, işçilerin ölümünden sorumlu olduğunu belirttiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın, “10 yıl geçti, Soma’yı geride bıraktım, hatırlamak istemiyorum” açıklamasına tepki gösterdi, “Bu taş kalpli adama bu cesareti veren bu rejimi değiştirene kadar mücadele edeceğiz. Biz unutmadık, unutmayacağız! Bu küstahlardan ve ağababalarından günü gelince hesap soracağız. Can Gürkan bu açıklamayı da yaptın ya iki elim yakandadır, sana bunun hesabını sormadan ölür gidersem gözüm açık gidecek” ifadelerini kullandı.

“SARAY İLK KEZ GENELGE KAPSAMINDA”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “kamuda tasarruf’ paketi” hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, “Bugüne kadar 7 kez yaptılar, bu 8’inci… Bu 8’incisinin ilanı, daha önceki 7 genelgeye kendilerinin uymadıklarının göstergesidir. Bugünkünün diğerlerinden ayırıcı özelliği, hep eleştirdiğimiz Saray’ın ilk kez genelge kapsamına alınmasıdır.” diye konuştu.

“EMEKÇİLER AÇISINDAN SON DERECE RİSKLİ”

“Yazılanların hepsi önemli, ancak tek tek takip edilmesi lazım” diyen Özel, şöyle devam etti:

3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğini, sadece emekli kadar personel alınacağı ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısından son derece riskli bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır. IMF’yi getirirseniz ‘yeni kamu personeli alma, işçiye, emekliye zam verme, esnek çalışma modelleri geliştir’ diyecek zaten. Şu anda IMF’nin hayal ettiği, işçinin camına gelmiştir. Gulyabani, işçilerin camındadır, onlara bir tek gücü yetmektedir. Birazcık işverenlere, birazcık zenginlere, birazcık multi milyarderlere, Kur Korumalı Mevduat’la servetine servet katanlara yönelsinler. Öğretmenler atama bekliyor, 20 bin öğretmen emekli olacak, 20 bin alacaksın. Bir milyon kişi okuttun… Dünya kadar işsiz var, ‘kamuya alım yapmayacağım’ diyor. Elbette konvoy olmasın, benzin tasarrufu olsun, kiralama olmasın, yerli araç kullanılsın, hepsini destekliyoruz, bizim dün yayınladığımız genelgemiz bunun da ilerisindedir. Ama istihdamsızlık, esnek çalışma, kıdem tazminatı birikmeden çalıştırma emeği sömürecek modellerin tamamı için işçilerin arkasındayız. Bunlardan tasarruf değil, yapılacak iş, adil bir vergi sistemidir. Türkiye’de verginin yüzde 65’i dolaylı vergi, yüzde 24’ü çalışanların maaşlarından kesilen gelir vergisi. Geriye kalıyor yüzde 11, esas vergi vermesi gereken, kazananlar yüzde 11’i veriyor.”

“ARAPÇAYA YAPILAN HÜRMETSİZLİK”

Arapça tabelalar ile ilgili açıklaması da sorulan Özel, şu yanıtı verdi:

Belediye başkanları toplantısında da aynısını söyledim. Bir kere ilgili yasal düzenleme çerçevesinde, yabancı dilde tabelalar için düzenleme var. Belediye başkanlarımıza tüm diller için bu düzenlemeye uymaları gerektiğini söyledim. İstismar edilen kısım şu; Arapça bir yazıyı kanuna uygun yazışmalar, ihtarlar yapıp ilgilisine sökmek için süre vermeden ya da sökmüyorsa belediyenin ilgili birimiyle yapmadan, belediye başkanının kendi eliyle yapması, fazladan bir popülizmdir. Bu ülkede 6 milyona yakın vatandaşımızın ana dili Arapçadır. Arapçaya yapılan hürmetsizlik o kişilere yapılan hürmetsizlik olarak algılanıyor. Ayrıca Kur’an, Arapçanın orijinal dilidir.

“TÜM SİYASİLERİ ‘ARAP’ KELİMESİNİ KULLANMAKTAN MEN EDİYORUM”

Televizyon izleyen bir vatandaş eğer Arapça bilmiyorsa, bir CHP’li başkanın kendi elleriyle yırttığı metni Kur’an’la özdeşleştirip, bilinçaltında partimizle ilgili olumsuz bir duyguya kapılabilir’ diye uyardım. Arapçaya da diğer yabancı dillere de kanunlara uygun muamele yapılmalıdır. Lüzumsuz Arapça tabela kirliliği ile belediyemiz elbette mücadele etmelidir. Ama bu, kurallarına uygun şekilde yapılmalıdır. Biz, sığınmacı düşmanı değiliz. Sığınmacı yaratan politikaların düşmanıyız. Bu da komşuda iç savaş kışkırtıcılığıdır. Bir kez daha tüm siyasileri ‘Arap’ kelimesini küfür gibi kullanmaktan men ediyorum. Etrafımızda milyonlarca Arap komşumuz var.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com