28 yaşındaki Aynur Kudin'in ölümüyle ilgili AYM “Bu durum soruşturmanın derinliği ve ciddiyeti üzerinde tereddüte yol açacak bir eksikliktir” dedi.
Polisin biber gazlı müdahalesi sonrası yaşanan ölümlere ilişkin Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) bir karar daha çıktı. AYM, hak ihlali kararı verdi.
BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ
Karara konu olay, 8 Ekim 2014’te Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşandı. İlçedeki protesto gösterisi sırasında S.K. adlı genç evinin önünde aracını araç park ederken polis tarafından gözaltına alındı. Bu sırada balkondan olayı gören 28 yaşındaki Aynur Kudin, kardeşinin bir suçu olmadığını belirterek bırakılmasını isteyince evinin balkonunda ve daha sonra sokakta biber gazına maruz bırakıldı.
Birgün’ün aktardığına göre fenalaşarak hastaneye kaldırılan Kudin, beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Başsavcılık olaydan 4 yıl sonra kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yapılan itiraz da reddedilince baba Kadir Kudin, AYM’ye başvurdu.
POLİSLERİN İFADESİ BİLE ALINMADI
Yüksek mahkeme dün verdiği kararla Aynur Kudin’in yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Polislerin tanık ya da şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmadığına dikkat çekilen kararda, “Bu durum soruşturmanın derinliği ve ciddiyeti üzerinde tereddüte yol açacak bir eksikliktir” denildi. Kamu görevlilerinin hiçbir merciye hesap vermediklerine vurgu yapılarak yeniden soruşturma açılması istendi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Biber gazına maruz kalarak yaşamını yitiren kişilerden öğretmen Metin Lokumcu’nun ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, AYM kararını değerlendirdi. Kararla biber gazı denilen kimyasal gazların öldürücü olduğunu bir kez daha kanıtlandığına dikkat çeken Eyüboğlu, şöyle konuştu: “Biber gazı F Tipi operasyonlarından bu yana cezaevlerinde de dışarıdaki toplumsal olaylarda da fütursuzca kullanılıyor. Müdahale sonrası ölümler takipsizlik kararıyla sonuçlandı. İki istisna var; Çayan Birben ve Metin Lokumcu. Dava açılmıyor, açıldığı zaman da içimizi soğutan, adalet duygumuza iyi gelen cezalarla karşılaşılmıyor.”