Mersin'de yaptığı bir araştırmada görüştüğü bir kişi nedeniyle gözaltına alınan Prof. Dr. Nükhet Sirman serbest bırakıldı.
24 Mart günü gözaltına alınan Prof. Dr. Nükhet Sirman, adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilmesinin ardından imza ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı.
Boğaziçi’den emekli Prof. Dr. Sirman, İstanbul’da gözaltına alınarak Mersin’e götürülmüştü. Dissensus Araştırma’nın kurucu ortağı Sirman’ın, Mersin’de yaptığı bir araştırmada, görüştüğü kişilerden birinin hakkındaki kriminal soruşturma nedeniyle teknik takibe takılması sonucu gözaltına alındığı öğrenilmişti. Sirman, adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi.
Sirman’ın imza ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli Prof. Nükhet Sirman araştırmayı, kurucusu olduğu Disiplinlerarası Araştırma ve Danışmanlık adına yapıyordu.
PROF. R. NÜKHET SİRMAN KİMDİR?
Nükhet Sirman 1951 doğumlu Türk sosyal antropologdur . 1988 yılında Britain’s University College London’dan doktora derecesini aldı ve 1989’dan beri İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapıyor.
Sirman, lise eğitimini İstanbul Amerikan Robert Koleji’nde tamamladı ve lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. University College London’da antropoloji alanında doktorasını tamamladı.
1988 yılında Köylüler ve Aile Çiftlikleri: Batı Türkiye’de Bir Köyde Pamuk Üretiminde Hanehalkının Durumu başlıklı teziyle . “1980’lerdeki üretim ve emek süreçlerini hane halkı açısından” detaylandıran, Türkiye’nin Söke ilçesindeki pamuk üretimine ilişkin etnografik bir çalışmaydı . 1989’dan beri Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde antropoloji profesörüdür.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Sirman, Barış Akademisyenleri arasında yer alıyordu. Tarımda aile işletmeleri, Türkiye’de feminist hareketler, milliyetçilik ve modern ailenin oluşumu, namus kavramı ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet çalışmaları, sözlü tarih, duygu ve duygulanım çalışmaları, kültür ve dizi çalışmaları konularında araştırmalar yaptı
Ankara Perşembe Grubu, Kadın Eserleri Kütüphanesi, KA-DER, Amargi, Barış İçin Kadın Girişimi gibi feminist oluşumlarda çalıştı. Dissensus Araştırma ve Danışmanlık’ın kurucu ortağı. Kadına yönelik şiddet deneyimleri ve kurumsal politikaları, şiddet ve yoksulluk, gösteri sanatlarında cinsel taciz ve mobbing, kadınların doğurganlık deneyimleri, toplumsal cinsiyet veri ve istatistikleri, yaşam hakkı ihlalleri gibi çeşitli konularda Dissensus içinde araştırmalar yürüttü. Yayımlanmış kitapları arasında “Turkish State-Turkish Society” ve “Üç Kuşak Cumhuriyet” bulunuyor.