Sigaraya yine rekor zam geliyor

Bu kez sigaraya ÖTV artışı nedeniyle rekor zam gelmesi bekleniyor. En ucuz sigaranın 66 TL olması gündemde.

KRONOS 06 Haziran 2024 EKONOMİ

(Blickwinkel/Imago - Depo Photos)

Sigaraya peş peşe gelen zamların arkası kesilmiyor. Bu kez yılın ilk yarısında beklenen ÖTV artışıyla sigaraya rekor zam gelmesi bekleniyor. Yılın ilk beş ayında ÜFE’nin yüzde 17.87’ye ulaşması nedeniyle sigara ve alkol ürünlerine yapılacak zammın yüzde 20’nin altında olmayacağını gösteriyor. Bu durumda en ucuz sigaranın 66 TL olması gündemde.

Eğer bu oran uygulanırsa, paket başına asgari maktu vergi tutarı 34,2 TL’den 41,04 TL’ye çıkacak. İkinci bir vergi olarak uygulanan paket başına 4,8 TL’lik maktu vergi de yüzde 20 artışla 5,76 TL olacak.

Bu artışlarla birlikte sigaranın perakende satış fiyatı ÖTV açısından 60 TL’nin altında olamayacak. Şu anki minimum fiyat 50 TL iken, en düşük sigara fiyatı 56 TL seviyesinde. Eğer vergi artışı doğrudan fiyatlara yansıtılırsa, en ucuz sigara paketi 66 TL’ye çıkacak.

Cumhurbaşkanının yetkileri arasında, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirleme veya belirlenen mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar verme hakkı bulunuyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com