Pandemi döneminde değeri artan Sürat Kargo'nun satışı için bayram tatilini de kapsayan dönemde 13 gün süre verilmesi ve belirlenen ihale fiyatından 10 milyon TL fazlaya satılması tartışma konusu oldu. Yazar İbrahim Kahveci, belirlenen sürenin alıcının hazır olduğu sorusunu akla getirdiği ifade etti.
Gülen Cemaati’ne yakın kişilerin sahibi olduğu Kaynak Holding bünyesinde bulunan Sürat Kargo’nun satışının bayram tatilini de kapsayan 13 günlük süre verilmesi sonrasında 335 milyon TL’ye satılması tartışma konusu oldu.
Sürat Kargo hızlı bir şekilde satılmasına dikkat çeken Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, “Sadece 13 iş günü süre verilerek 7 bin çalışanı olan ve pandemi de değeri katlanan Sürat Kargo son sürat satıldı. Neden alelacele satıldı? Yangından mal kaçırır gibi bu kadar hızlı satışa neden gidildi? Acaba bir alıcı çıktı ve hemen bu alıcıyı kaçırmadan satalım diye mi düşünüldü?” sorusunu yöneltti.
335,5 MİLYON TL’YE SATILDI
TMSF muhammen bedeli 325 milyon lira olarak belirlenen Sürat Kargo’nun satışı için düzenlenen ihalede en yüksek teklifin 335.5 milyon lira olduğunu açıkladı.
TMSF’nin sitesinden yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesi açık artırma aşamasına 28.07.2021 tarihinde saat 14.30’da, ihaleye iştirak eden 3 katılımcı temsilcilerinin huzurunda mali zarflar açılarak başlanmış olup, zarfların açılmasıyla katılımcılar tarafından 230.000.000 TL, 325.575.000 TL ve 327.500.000 TL teklifler verdiği görülmüştür.
Kapalı zarf aşamasında verilen en yüksek teklif olan 327.500.000 TL üzerinden açık artırma aşamasına geçilmiş ve katılımcılar tarafından yapılan artırımlar sonucunda 335.500.000 TL ile en yüksek teklife ulaşılmıştır. İkinci en yüksek teklif ise 334.500.000 TL olmuştur.”
ONAYA SUNULACAK
“Açık artırmada verilen en yüksek teklif olan 335.500.000 TL, 325.000.000.TL’lik muhammen bedelin üstünde olduğundan Fon Kurulu kararıyla, İhale Şartnamesi ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli izinlerin temini amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Rekabet Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvuruda bulunulmasına karar verilmiştir. Anılan Bakanlık ve Kurumlardan gerekli izin ve onayların alınması akabinde ihale Fon Kurulunun nihai onayına sunulacaktır.”
NEDEN ACELE BİR ŞEKİLDE SATILDI
Kahveci, Sürat Kargo’nun alelacele satılmasıyla ilgili yazısında şu değerlendirmelere yer verdi:
“TMSF bir ay önce satışa çıkarttığı Sürat Kargonun satışının gerçekleştiğini açıkladı. 16 yatırımcı şartname almış ve 325 milyon muhammen bedelin sadece 10,5 milyon lira fazlasına, yani 335,5 milyon liraya satışın gerçekleştiğini açıkladı.
Açıklamada ‘tüm yatırımcıların hafta sonu ve bayram tatilleri de dahil olmak üzere 7 gün 24 saat inceleme yapabilmeleri esasına dayalı olarak’ satışın yapıldığı belirtiliyor. Bu sayede şartname alanlardan 11 yatırımcının tatil ve saat gözetmeden yönelttiği tüm sorulara cevap verilmiş.
Acaba bu acele neydi? Hatta geçen ay satış kararı açıklandığında 15,8 milyon lira muhammen bedelli şirketin satışı bile daha ileri tarihliyken, neden Sürat Kargo için bu kadar acele edildi?
Dedim ya acaba alıcı mı belliydi? Acaba hazır bu alıcıyı bulmuşken hemen satalım mı diye düşünüldü?
Zaten satış fiyatı da 325 milyon TL muhammen bedelin sadece 10,5 milyon lira fazlası oldu?
Peki kimler yarıştı, kimler aldı bu ihaleyi?
Acaba bunlar ticari sır mı?”