Suudi Arabistan, Müslüman olmayan diplomatlara hizmet verecek bir “alkol mağazası” açıyor. Müslüman olmayan diplomatlar, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın vereceği ‘temiz kodu’yla aylık kotalara riayet ederek alkol mağazasının müşterisi olabilecek.
Suudi Arabistan, fiili yöneticisi olan veliaht prens Muhammed bin Selman’ın (MbS) petrole olan bağımlılığı azaltıp ekonomisini çeşitlendirme amaçlı ‘2030 Vizyonu’ çerçevesinde, modern tarihinde ilk kez içki satışına sahne olacak. Başkent Riyad’da bir içki dükkânı açılacağı, ancak sadece Müslüman olmayan diplomatlara satış yapılacağı belirtildi.
Reuters ajansının konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa ve ilgili belgeye dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan’daki ilk içki dükkanı, Riyad’da yabancı büyükelçiliklerin bulunduğu ve diplomatların yaşadığı mahallede, birkaç hafta içinde açılacak.
AYLIK KOTA, BAKANLIKTAN ONAY
Müşterilerin bir telefon uygulaması üzerinden kayıt yaptırması, Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan onay alması gerekecek. Aynı zamanda, müşterilere aylık içki alışverişi kotası da getirilecek. Belgeye göre, Müslümanların bu dükkandan alışveriş yapması yasak olacak.
KİMLERE İZİN VERİLECEĞİ NET DEĞİL
Suudi Arabistan’da diplomatlar dışında milyonlarca yabancı iş için yaşıyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu Asya ve Mısır’dan giden Müslüman işçiler olmakla beraber, Müslüman olmayan yabancıların bu dükkandan içki almasına izin verilip verilmeyeceği şu an için bilinmiyor.
İçki satışının Müslümanlara kesinlikle yasak olmaya devam edecek olmasına rağmen, bu adım MbS’nin 2030 Vizyonu çerçevesinde ülkeyi turizme açma ve petrol odaklı ekonomiyi dönüştürme niyeti açısından “çığır açıcı” olarak yorumlandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
İÇKİ İÇENLERE KIRBAÇ, HAPİS VE PARA CEZASI VERİLİYOR
Suudi Arabistan’da alkollü içecek konusunda çok sert yasalar yürürlükte. İçki içmek yüzlerce kırbaç, sınır dışı, para cezası veya hapis cezası ile sonuçlanabiliyor. Öte yandan, MbS’nin ‘reformları’ çerçevesinde, kırbaç cezalarının son dönemde hapis cezasına çevrildiği biliniyor.
TALEBİ ARTIRMAK İÇİN YASA MI ÇIKARILDI?
Ülkede içki şu ana kadar ya diplomatlar arasında ya da kara borsada dolaşımdaydı. Devlet medyasında bu hafta yayımlanan haberlerde, diplomatik gönderi çerçevesindeki alkollü içecek ihracatına yeni kısıtlamalar getirildiği belirtilmişti. Reuters ajansı, bu kararın ardından yeni açılacak dükkana talebin artabileceği yorumunu yaptı.
Türkiye’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülmesi ile anılan MbS, bir yandan muhalefeti bastırıp ülkeyi demir yumrukla yönetirken, bir yandan da ülkeyi dini olmayan turizme açma, kadınların araba kullanması, konserler verilmesi gibi “açılımlara” da imza atıyor.