Tahıl Koridoru kapandı, ayçiçeği yağına ve una zam yolda

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı tek taraflı feshetti. Ukrayna'dan sevkiyatın aksamasının buğday, arpa, mısır ve bitkisel yağ fiyatlarında artırabileceği belirtiliyor.

KRONOS 17 Temmuz 2023 EKONOMİ

Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılmasına izin veren Tahıl Koridoru Anlaşması, 17 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmayacak.

Son gemi 16 Temmuz Pazar günü Odessa Limanı’ndan ayrıldı.

Ağırlıklı olarak taşınan ürünler olan buğday, mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri Chicago Ticaret Borsası’nda art arda üçüncü seansta da yükseldi. Rusya ve Ukrayna, tahıl ve ayçiçeği yağı ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor.

Karadeniz koridorunun kapanması başta ayçiçeği yağı ve un olmak üzere gıda fiyatlarını tırmandırabilir.

DÜNYA TAHIL FİYATLARI DÜŞMÜŞTÜ

Anlaşma bir yıl önce imzalanmasından bu yana 32 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde nakledilmesini sağlayarak dünya tahıl fiyatlarının düşmesine katkı sağlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin anlaşmaya dair taleplerinin karşılanmadığını belirtirken, şartları karşılanıncaya k adar anlaşmaya geri dönmeyecekleri kaydetti.

Anlaşma ilk olarak 1 Temmuz 2022’de kabul edilmiş ve o zamandan beri üç kez uzatılmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından haftasonu yapılan açıklamada TQ Samsun’un kalan son gemi olduğu belirtilmişti.

DOĞU AVRUPA ÜZERİNDEN NAKLİYAT MASRAFLARI ARTIRACAK

Anlaşmanın sona ermesi, Ukrayna’nın 2023 yılı hasadının artan miktarda Avrupa Birliği üzerinden nehir limanları, demiryolu ve kara yolu ile sevkiyata zorlayacak.


 

Önemli miktarda ürün zaten bu şekilde taşınmış olsa da tahıl daha uzun mesafelere taşındıkça lojistik maliyetler artıyor.

Koridordan ihraç edilen tahılın yüzde 40’ı Avrupa’ya, yüzde 30’u Asya’ya, yüzde 13’ü Türkiye’ye, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 5’i Orta Doğu’ya taşındı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com