Tahliye sinyalleri verilen Osman Kavala’dan ilk açıklama

Gezi tutuklusu Osman Kavala, yeniden yargılanacağı tartışmaları hakkında ilk kez konuştu: "Suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir."

KRONOS 09 Mayıs 2024 GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasette yumuşuma dönemi kapsamında tahliye sinyalleri verilen Gezi tutuklusu iş insanı Osman Kavala’dan ilk açıklama geldi. 2017 yılından beri cezaevinde hukuksuz bir şekilde tutulan Osman Kavala, “Bariz hak ihlalleri içeren, delillere dayanmayan mahkûmiyet kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gezi davası kapsamında cezaevinde olan Osman Kavala’nın aralarında bulunduğu 5 kişinin durumuna işaret etmişti. Bu görüşmeden sonra “Gezi sanıkları nasıl tahliye olabilir” sorusu gündeme gelmişti.

Osman Kavala bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bariz hak ihlalleri içeren, delillere dayanmayan mahkûmiyet kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir.

Adalet herkes için gereklidir.

Her yurttaşın hayatı ve hakları eşit derecede değerlidir.”

BAHÇELİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osman Kavala ve Gezi davası tutuklularının yeniden yargılanması taleplerine tepki göstermişti. Bahçeli, “Hiçbir organ ve makam mercii ya da kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiyede bulunamaz” demişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com