Taliban son altı gün içinde sekizinci bölgesel başşehri ele geçirdi

Taliban savaşçıları bugün kuzey Afganistan'da bir başka bir şehrin kontrolünü ele geçirdi. Böylece ABD liderliğindeki yabancı güçlerin ülkeden geri çekilmelerini tamamlamasının ardından altı gün içinde Taliban'ın eline sekiz eyalet başkenti geçmiş oldu.

KRONOS 11 Ağustos 2021 DÜNYA

Taliban liderleri Abdul Latif Mansoor (Sağ), Shahabuddin Delawar (Orta) and Suhail Shaheen (Sol) Rusya'da

Taliban güçlerinin Afganistan’ın kuzeydoğusunda Çin, Tacikistan ve Pakistan’a komşu Bedahşan eyaletinin başkenti olan Feyzabad’ı bugün ele geçirdiği bildirildi. Feyzabad’ın düşmesiyle ülkenin kuzeydoğusunun tamamı Taliban kontrolü altına girdi.

Taliban ilerlemelerinin hızı Kabil hükümetini ve müttefiklerini adeta şoka uğrattı. Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin şu anda Afganistan’ın %65’ini kontrol ettiğini, 11 eyalet başkentini ele geçirdiğini veya almak üzere bulunduğunu, ve Kabil’i kuzeydeki geleneksel desteğinden yoksun bırakmaya çalıştığını söyledi.

BİDEN ÇEKİLME KARARINDAN PİŞMAN DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü yaptığı açıklamada ABD’nin Afganistan harekatı için 20 yılda 1 trilyon dolardan fazla harcadığını ve binlerce askerini kaybettiğini belirterek, çekilme kararından pişman olmadığını söyledi ve Afgan liderlerini anavatanları için savaşmaya çağırdı. Biden ayrıca ABD’nin Afgan güçlerine önemli miktarda hava desteği, gıda, ekipman ve maaş sağladığını sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Salı günü yaptığı açıklamada Taliban’a Afganistan’da güç kullanarak iktidara gelen herhangi bir hükümetin uluslararası alanda tanınmayacağına dair bir uyarıda bulundu.

Ülkenin kuzeyi yıllarca Afganistan’ın en barışçıl bölgesiydi ve orada sadece çok az bir Taliban varlığı vardı. Taliban, 1996’dan 2001’e kadar süren idaresi sırasında kuzeyi hiçbir zaman tam olarak kontrolü altına alamamıştı. Ama bu sefer, başkent Kabil’i almadan önce o bölgede hakim olmaya niyetli görünüyorlar.


 

Rusya’nın Kommersant gazetesi, Rusya Savunma Bakanlığı’na dayanarak Taliban’ın Tacikistan ve Özbekistan ile sınırların kontrolünü de ele geçirdiğini bildirdi, bu durum Moskova için güvenlik endişelerini artırdı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com