Taliban stratejik Gazne şehrini ele geçirdi

Taliban stratejik öneme sahip Gazne şehrini ele geçirdi. Böylece örgüt bir haftadan kısa sürede onuncu bölgesel başşehirde hakimiyet kurmuş oldu.

KRONOS 12 Ağustos 2021 DÜNYA

Taliban’ın başkent Kabil’den sadece 150 kilometre uzaklıkta olan stratejik Afgan şehri Gazne’yi ele geçirdiği bildirildi. Taliban şehri aldığını gösteren video ve fotoğraflar yayınladı. Gazne geçtiğimiz hafta Taliban’ın eline geçen onuncu eyalet başkenti oldu. Böylece ülkenin 34 bölgesel başşehrinin neredeyse üçte biri şu anda Taliban kontrolü altına geçmiş oldu.

Taliban Temmuz ortasından bu yana Gazne’nin iki polis bölgesini zaten elinde tutuyordu. Afgan güvenlik güçleri, Gazne valisi ve yardımcısını şehirden kaçtıkları için tutukladı. 180.000 nüfuslu Gazne ülkenin en büyük şehirlerini birbirine bağlayan önemli bir yol üzerinde bulunuyor. Şehir, güneydeki Taliban kalelerini başkent Kabil’e bağlayan ana Kabil-Kandahar otoyolu üzerinde yer alıyor. Taliban’ın Gazne’yi alarak sonunda Kabil’i almayı hedeflediğini açıkca ortaya koyduğu değerlendirmesi yapılıyor.


 

ABD ve diğer yabancı birlikler 20 yıl süren askeri operasyonlardan sonra geri çekilirken, Taliban neredeyse her gün yeni topraklar ele geçirerek hızla ilerliyor. Afgan hükümet güçleri, ABD Başkanı Joe Biden’in tam geri çekilme emri vermesiyle, düşünülenden çok daha hızlı bir şekilde bir kaç ay içinde çöktü. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Taliban’ın Kabil’i 30 gün içinde tecrit edebileceğini ve muhtemelen 90 gün içinde işgal edebileceğini düşündüklerini basınla paylaştılar.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com