Londra’dan paket mesajı: Olmamış, emekli maaşında tenkisata gidin!

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart’tan evvel böyle bir planı yoktu. Ancak sonuçları orta vadede kendi lehine dönüştürecek adımlar atıyor. Sözde tasarruf paketi de bu taktik adımlardan biri. Kamu İhale Kanunu'nda istisna ve muafiyetler adil ve objektif bir şekilde tanzim edilse bugün ilan edilen paketin 10 katı tasarruf mümkündü.

TURHAN BOZKURT 13 Mayıs 2024 HABER ANALİZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “tasarruf paketi” diye açtığı paketin içinde göstermelik adımlardan ibaret. Pakette bütçedeki kara deliği kapatacak rasyonel tek madde yok.

En mühimi de “paralel hazine” Türkiye Varlık Fonu (TVF) yine lâ-yüs’el kaldı.

Temenniler manzumesini okuma vazifesi de İngiltere’den transfer edilen Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’e tevdi edilmiş.

Bütçe açığı asgari 2,7 trilyon TL’yi bulacak. Şimşek’in tasarruf paketi ile sadece 100 milyar TL azaltılacak. Yıllık 3 milyar dolar tasarruf 11 trilyonluk bütçede devede kulaktır.

3 yıllığına taşıt alınmayacakmış. Yabancı taşıt alımı izne tabi olacakmış. Bunu söylerken merkezî idarede ve mahallî idarelerde kaç makam otomobili olduğuna dair herhangi bir beyan da yok. Tasarrufa gidilecekse mevcut sayıları alt alta yazılmalıydı.

Vatandaşın vergileri çarçur edildiği kalemlerin başında kamuda makam arabası saltanıdır.

KAMUDA KAÇ ARABA DEMİRBAŞ, KAÇ OTOMOBİL KİRALIK?

Kaç makam arabası olduğunu, taşıtların aylık ve yıllık masrafını, bunların haricinde kiralanan taşıt sayısını açıklamadıktan tasarruf paketi sözde tasarruftan ibaret kalacak.

Maksat tasarruf etmek değil ki! “31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi’nde seçmenin verdiği “israfa kırmızı kart” mesajı idrak edildi ve adım atıldı” denilsin.

Belediyelere ve özel bütçeli idarelere ait taşıt sayısı da tek tek kayıtlara geçmeliydi. Bugüne dek bu bilgilerin saklayan AKP halkı umursamaz vaziyette. Vatandaşın vergilerinin nasıl çarçur edildiğini geç de olsa bilmeye hakkı var.

Ondan sonra bu kalemlerde harcamalar ne kadar azalmış veya artmış görelim.

Şimşek demek istedi ki “Seçime kadar AUDI A8 ile ve Sarayın mevcut uçak filosu ile idare edeceğiz.”

Almanya’da böyle bir paketi “tasarruf paketi” diye ilan etse 24 saat geçmeden istifa etmek mecburiyetinde kalırdı.

Uluslararası varlık yönetim şirketi Bluebay’in kıdemli iktisatçısı Timothy Ash

Kalıcı bir tasarruftan ziyade göz boyama kararları bunlar. Şu vakte kadar israfın geldiği safhaya seyirci kalmış bir bakanın bundan sonrası için israfa mani olması mümkün mü?

Hükûmet muz cumhuriyetinde bile kabul edilemeyecek şatafattan azıcık fedakârlık vadederken, muhalefete ve sabit gelirlilere nanik yaptı.

Kamuda birden fazla yerde maaş yasağı yerine bu maaşlara bir sınır getirme maddesi bile başlı başına trajedi.Resim

Tasarruf paketinde ballı ihalelere dair tek satır var mı? Yok. Dövize endeksli adrese teslim yap-işlet-devret (YİD) projeleri aynen devam. Nitekim onlar geçiş öncelikli ve geçiş garantili işadamları. Dokunmak kolay mı?

YANDAŞA GİDEN PARA 1,5 TASARRUF PAKETİNDEN FAZLASI

Sadece bu sene 163 milyar TL yandaş şirketlere gidecek. Bu kadar tantana ile açılan paket ile 100 milyar TL tasarruf hedefleniyor.

Gele gele memurların servislerine iptal kararı geldi. Pakette yazlık Saray, kışlık Saray veya diğer saraylar da yok hâliyle.

İki ay sonra “fedakârlık sırası sizde, pamuk eller cebe” paketi ile herkes katilin hizmetçi olmadığını anlar anlamasına da o ana dek 31 Mart’tan kalan son kırıntılar da ufalanır gider.


 

Bu paketin akabinde temmuzdan sonra ek bütçe talep edilebilir. Zira para lazım. Merkez Bankası nasıl enflasyon tahminin üç ay geçmeden yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkardığı ise, “Orta Vadeli Program (OVP) çalışıyor.” diyebilmek ve halkı biraz daha oyalamak için ek bütçe şart.

Bakan Şimşek, “Belediyeler kendi kaynakları ile ayakta duracak.” dedi ki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yumuşama tuzağına düşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel tekrar düşünsün.

Geçmiş olsun. Olan başta CHP’li olmak üzere muhalefet partilerine geçen belediyelere olacak.

“Bunu siz istediniz.” paketi. Belediyeler AKP’nin devrettiği borçların faizini dahi ödeyemeyecek. Para için Hazine’nin kapısı çaldıklarında CHP’li belediye başkanlarına, “Tasarruf paketi var, mümkün değil. Kendi yağınızla kavrulun.” denilecek.

ERDOĞAN’A İSTANBUL’DA BİR ÇALIŞMA OFİSİ DAHA

Buna mukabil israfa ve yandaşı ihya düzenine dair sadece iki misal.

Hazine garantili ödemeleri devam eden Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel, Balıkesir Merkez ve Uşak havalimanlarında yıllardır ne gelen ne de giden yolcu kayıtlara geçti.

Bomboş vaziyette bekliyorlar. Bu esnada 251 olan personel sayısı 320’ye yükseltildi.

Al sana tasarruf kalemi. Var mı buna müdahale edebilecek biri?

Tescilli Divanhane binası Erdoğan için kurulacak müze için kullanılacak.

Makalenin fotoğrafı da başka bir israf vesikası. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın eski karargâh binası (Divanhane) Erdoğan’ın çalışma ofisine dönüştürüldü.

İstanbul’da Vahdettik Köşkü, Dolmabahçe’deki tarihi bina ve nice saray dururken bu binada Erdoğan için yüz milyonlarca lira harcanarak elden geçirildi.

Restorasyon ihalesi de 2016 yılında faaliyete geçen Valdos İnşaat’a verildi.

Kamuda tasarruf mu? Gülün, geçmeyin! Durun, düşünün!

CHP’Lİ BELEDİYELER AKP’DEN KALAN BORCU ÖDEYEMEZ

Borcu CHP’li belediyelerin sırtını yığ. Kaynakları da kıs. Belediyeleri ve belediyeler üzerinden CHP yi başarısız kıl! Mümkün mü? Sinsi plan seçimden evvel masada olmasa da artık var.

AKP Erdoğan’ın 31 Mart’tan evvel böyle bir planı yoktu. Ancak sonuçları orta vadede kendi lehine dönüştürecek adımlar atıyor. Sözde tasarruf paketi de bu taktik adımlardan biri.

Kamu İhale Kanunu’nda (KİK) istisna ve muafiyetler adil ve objektif bir şekilde yeniden tanzim edilse bugün ilan edilen paketin 10 katı tasarruf mümkündü.

KAMU BANKALARI İLE TCMB NİYE İSTANBUL’A TAŞINDI?

İstanbul Ataşehir’de kamu bankaları, Merkez Bankası ve diğer üst kurullar için inşâ edilen milyarlarca liralık binaları satmak akıllarına gelmediği gibi yenileri inşâ edilecek.

İhtiyaçtan değil, Erdoğan öyle istediği ve yandaş müteahhitleri ihya etmek için Ankara’dan İstanbul’a taşındı devasa kurumlar.

Ezcümle havuzun dibi delik. Havuzdaki suyu vakumlayan hortum sayısı azalmıyor, artıyor.

Bütün bunlar olurken, muhalefet anayasayı defaatle ihlal eden AKP-MHP ittifakı ile yeni anayasa müzakerelerine devam ediyor.

Tasarruf bahanesi ile temmuzda memura, işçiye, emekliye ve asgari ücretliye en ölümcül darbe indirilecek. Nitekim Şimşek’i parlatan Londra tefecileri paketi beğenmedi.

İngiliz yatırımcı Timothy Ash, “Memur ve emekli maaşlarında kesinti olmadan Mehmet Şimşek’in tasarruf programı yeterli değil.” diyerek, devamını beklediklerini cümle âleme ilan etti.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com