"Hissedilen enflasyon yüzde 129" itirafı ile herkesi şoke eden TÜİK enflasyon sepetini kararttı. "Hangi ürünün fiyatı ne kadar arttı?" sorusunun cevabı meçhul.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonun yüzde 129 olarak ilan ederken, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, Tüketici Fiyat Endeksi sadece yüzde 65 arttı.
Ancak TÜİK’in enflasyon sepetindeki 409 maddeye dair fiyat değişikliklerini saklaması şaibe iddialarını teyit ediyor.
409 ürünün aylık fiyat değişimlerini gösteren ve enflasyon sepeti olarak bilinen “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunu 20 aydır gizli tutuyor.
“ENFLASYON SEPETİNDE NE, NE OLDU?” SORUSU CEVAPSIZ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu “TÜİK madde sepetini açıklamayarak aslında enflasyonu neye göre ölçtüğünü de açıklamamış oluyor.” dedi.
TÜİK, 409 ürünün aylık fiyat değişimlerini gösteren ve enflasyon sepeti olarak bilinen “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunu 20 aydır açıklamıyor. Enflasyon sepeti olarak bilinen bu tablo sayesinde hangi ürününün fiyatının en çok arttığı kamuoyu tarafından öğrenilebiliyordu. Ancak TÜİK, Haziran 2022’den beri bu verileri kamuoyuyla paylaşmıyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
TÜİK, madde sepeti fiyatlarını açıklamamasını ‘Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) standartlarına uyum’ gerekçesine dayandırsa da 20 ay geçmesine rağmen ne veriler kamuoyuna açıklanıyor ne de Eurostat standartlarına uyum sağlandı.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Gelir gruplarına göre gıda enflasyonunu hesapladığında TÜİK’in resmi verileri üzerinden özellikle emeklilerin, dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin gıda enflasyonunu yüzde 100’lerin üzerine çıktığını görüyoruz şu an. Genel enflasyonla gıda enflasyonu arasındaki makas da giderek daha fazla açılıyor.”
MAAŞ ZAM ORANINDA TÜİK’İN ENFLASYONU ESAS ALINDIĞI İÇİN…
“TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon verisi son derece önemli.” diyen Çerkezoğlu, “Çünkü Türkiye’de bütün emek gelirleri, işçilerin, memurların, emeklilerin yani ücretiyle geçinen, toplumun dörtte üçünden fazlasını oluşturanların bütün emek gelirleri TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon verisine göre belirleniyor.” ifadelerini kullandı.
Çerkezçoğlu, TÜİK’in enflasyon oranlarını düşük göstermesinin sadece bir istatistiki veri olmanın ötesinde milyonların ekmeğinin, sofrasındaki ekmeğin her gün daha fazla küçülmesine yol açtığını vurguladı.
“TÜİK madde sepetini açıklamayarak aslında enflasyonu neye göre ölçtüğünü de açıklamamış oluyor.” diyen Çerkezoğlu, TÜİK’in enflasyon sepetini açıklaması için açtıkları davanın 2023 yılının nisan ayında 2023 yılı Nisan ayında Ankara İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandığını söyledi.
Çerkezoğlu, ANKA Haber Ajansı’na verdiği mülakatta TÜİK’in mahkeme kararına rağmen fiyat endeksini açıklamamakta ısrar ettiğini vurguladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Vatandaşın maruz kaldığı enflasyon, TÜİK’in manşete taşıdığının 2 katından daha fazla.” dedi.