Eris varyantının ülkemizde de görülmesiyle birlikte, pandemi dönemindeki 'tedbirler geri dönecek mi' sorusu oldukça merak edilir oldu. Uzmanlardan önlem çağrıları gelirken, hayatımıza 2020'de girmeye başlayan maskelere dikkat çekiliyor.
İlk vakalarına Çin’in Vuhan Eyaleti’nde rastlanan ve kısa sürede dünya genelini kuşatan Covid 19, muhtelif aşılar ve korunma yönetmeleri sayesinde tam hayatımızdan çıktı derken, Eris varyantı vakaları tüm ülkelerde görülmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda da ülkemizde yurt dışı temaslı dokuz kişide görüldüğünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın açıklamasıyla duyurdu.
“İZLENMESİ GEREKEN VARYANT”
Eris varyantı tüm dünyanın gündemine otururken, uzmanlar alınacak önlemleri vatandaşlara hatırlatmaya tekrar başladı. Bu varyanta etkili aşı kullanıma henüz girdiğinden insanların genel korunma önlemlerine olan ihtiyacı daha da artıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanan Eris varyantının yayılmasını önleyecek en kritik unsurlar ise önceki varyantlarda olduğu gibi maske kullanımı, hijyen ve havalandırma olarak tanımlanıyor.
“MASKE KULLANIMI ÖNEMLİ”
Bu tip varyantların hayatımızda her zaman olacağını ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap konuyla ilgili olarak “Mevsim geçişi ve okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artmasını bekliyorduk.
“GRİP GİBİ…”
Yeni Eris varyantının yayılmaya başlaması insanları biraz daha tedirgin etti. Bugünkü bilgilerimizle daha ağır hastalık yapmıyor. Dolayısıyla panik yapacak bir durum yok. Kapanma ve seyahat kısıtlaması gibi önlemlere de gerek olmayacak. Ancak hastalığın ağır seyredebileceği kişilerin dikkatli olması gerekir. Özellikle ileri yaştaki kişiler, altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde tıpkı grip gibi COVID-19 da ağır seyredebiliyor.
“EL HİJYENİNE DİKKAT”
Bu kişilerin korunması önemli. Sadece bu virüse özel değil herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonunun yayılmasını kontrol etmek açısından maske, mesafe, temizlik ve iyi havalandırma gerekli. Özellikle hava sıcaklarının düşmeye başlamasıyla beraber kapalı ortamlar tercih ediliyor, daha az havalandırılıyor. Toplu taşıma da kalabalıklaştı. Bu ortamlarda virüslerin bulaşması çok kolaylaşıyor. Hastalıklara davetiye çıkarmamak için özellikle riskli kişilerde maske kullanımına, el hijyenine dikkat edilmesini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
“DİKKATLİ OLMAK GEREK”
Herkesin sorumlu bir biçimde maske kullanımına ve kişisel hijyene özen gösterdiği taktirde hem kendini hem de sevdiklerini bu tip virüslerden koruyabileceğini vurgulayan Azap “Sadece Eris varyantı için değil diğer solunum yolu virüslerinden korunmak için de özellikle risk grubundakiler yani ileri yaştakiler, altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılananlar ve tabi bu kişilerle aynı evde yaşayanlar virüslerin dolaşımda olduğu zamanlarda kapalı ortamlarda maske takmalı, mesafe, el hijyeni ve havalandırma önlemlerine mutlaka dikkat etmeli.
Maske takmanın, temizlik, havalandırma ve mesafe kurallarına uymanın hiçbir sakıncası yok. Solunum virüslerinin dolaşımda olduğu dönemlerde, dikkatli olunmasında fayda var” dedi.