Yeni aşı, Alzheimer hastalığını önlemenin anahtarı olabilir

KRONOS 01 Ağustos 2023 YAŞAM

Amerikan Kalp Derneği’nin Boston’daki 20233 Temel Kardiyovasküler Bilimler Bilimsel Oturumlarında sunulan, hakem değerlendirmesinden henüz geçmemiş araştırmada Alzheimer hastalığının şifasına ışık tutuldu. Araştırmacılar, yeni aşının, dil işleme, dikkat ve problem çözmeden sorumlu beyin bölgesini önemli ölçüde iyileştirdiğini kaydetti.

Araştırmada üretilen aşı, beyinde yaşlanmayla bağlantılı proteinler üreten hücreleri hedeflemek için farelerde test edildi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da Juntendo Üniversitesi Tıp Enstitüsü’ndeki bilim insanları daha önce fareler üzerinde olumlu sonuçlar veren aşılar geliştirmişlerdi. Bu aşılar ateroskleroz ve Tip 2 diyabet gibi yaşa bağlı hastalıkların iyileşmesinde ve beyinde yaşlanan hücreleri ortadan kaldırmasına yardımcı oldu. Yeni çalışmada araştırmacılar, insan beynini taklit eden ve insandaki patolojiyi simüle eden bir Alzheimer hastalığının fare modeli geliştirdiler.

FARELERDE ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Alzheimer’ın ileri evresindeki insanlar, etraflarındaki şeylerin farkında olmadıkları için kaygı duymuyorlar ancak çalışmadaki aşı yapılan farelerde kaygı duygusu gözlemlendi. Bu, kemirgenlerin daha temkinli olduklarını ve etraflarındaki şeylerin daha fazla farkında olduklarını gösterdi. Araştırmacılar kaygının artması ile beraber hastalığın azaldığı şeklinde yorumladı.

Bilim insanları, Alzheimer hastalığının karakteristik belirtileri olan iltihaplanmayı gösteren birkaç molekülün seviyelerinin de aşının uygulanmasının ardından azaldığını söylüyor.

İNSANLAR ÜZERİNDE BAŞARILI OLMASI BEKLENİYOR

Çalışmanın baş yazarı Dr. Chieh-Lun Hsiao “Çalışmamızın farelerdeki yeni aşı testi, hastalığı önlemenin veya değiştirmenin potansiyel bir yolunu gösteriyor. Gelecekteki zorluk, insanlarda benzer sonuçlar elde etmek olacak. Aşı insanlarda başarılı olursa, hastalığın ilerlemesini geciktirmek ve hatta bu hastalığı önlemek için ileriye doğru büyük bir adım olur” dedi.

Araştırmacılar, yeni aşının, dil işleme, dikkat ve problem çözmeden sorumlu beyin bölgesini önemli ölçüde iyileştirdiğini kaydetti. Bilim insanları ayrıca labirent testlerinde, aşı uygulanan farelerin normal sağlıklı fareler gibi davranma eğiliminde olduklarını ve çevrelerine karşı daha fazla farkındalık sergilediklerini de buldular.

Dr. Hsiao tedaviyi şu sözlerle ifade etti: “Fare modellerinde Alzheimer hastalığını tedavi etmek için farklı aşılar kullanan daha önceki çalışmalar, amiloid plak birikintilerini ve enflamatuar faktörleri azaltmada başarılı olmuştur, ancak çalışmamızı farklı kılan, SAGP aşımızın da bu farelerin davranışını daha iyi yönde değiştirmiş olmasıdır.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com