Enflasyonun temmuzda yıllık yüzde 190'ı bulduğu Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de altın para tedavüle sürüldü. Altın para 180 gün sonra nakde çevrilebiliyor.
Enflasyon liginde ilk üç ülke arasında yer alan Zimbabve’de hükûmet enflasyonu düşürmek için kritik, bir o kadar da riskli bir hamle yaptı. Merkez Bankası para birimi Zimbabve Doları’nın değer kaybıyla birlikte artışa geçen enflasyonu düşürme umuduyla altın parayı tedavüle sürdü.
Enflasyonun temmuzda yıllık yüzde 190’ı geçmesinin akabinde Merkez Bankası faizi 100’den yüzde 200’e yükseltmişti. Her bir paranın değeri bir ons (28,3 gram) altının güncel fiyatına yüzde 5’lik imalat maliyetinin de ilave edilmesi ile hesaplanacak.
Altının ons fiyatı 26 Temmuz 2022 Salı günü Türkiye saati ile 12.40’ta 1.719 dolar seviyesinde. Yüzde 5’lik imalat maliyeti de ilave edilince her bir altın para yaklaşık 32 bin TL’ye tekabül ediyor.
BANKALAR İLE YETKİLİ SATIŞ NOKTALARINDAN ALINACAK
Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, para üstü verebilmeleri şartı ile altın paranın dükkânlarda da kullanılabileceğini söyledi.
25 Temmuz Pazartesi günü ticari bankalara 2 bin altın jeton verdi. Madeni paraların ilk partisi ülke dışında basıldı.
Madeni paralar, mağazanın yeterli bozukluğa sahip olup olmamasına bağlı olarak mağazalarda alışveriş yapmak için kullanılabileceğini söyledi.
İktisatçı Prosper Chitambara, “Hükûmet, ABD dolarına olan çok yüksek talebi azaltmaya çalışıyor. Zira bu yüksek talep arzla karşılanmıyor. Yerel para biriminde değer kaybını yavaşlatmayı hedefliyorlar. Altın para malların fiyatlandırılması açısından bir çeşit dengeleyici etkiye sahip olabilir.” dedi.
Herhangi bir şahıs veya şirket, bankalar gibi yetkili satış noktalarından altın para satın alabilecek. Altın paraları bir bankada tutmak veya eve götürmek mümkün. Yabancılar madeni paraları yalnızca döviz cinsinden satın alabilecek.
Yerel Tonga dilinde Victoria Şelaleleri’ne atıfta bulunan “Mosi-oa-Tunya” diye bilinen madeni paralar likit varlık statüsüne sahip olacak, yani kolayca nakde çevrilebilecek. Yerel ve uluslararası ticarete konu olabilecek. Madeni para da işlem amaçlı kullanılabilecek. Madenî paraları elinde bulunduran kişiler satın alma tarihinden itibaren 180 gün sonra nakit olarak takas edebilecek.
Her biri bir ons ağırlığındaki 22 karat saflığındaki madenî paraların kredi ve kredi imkânları için teminat olarak da kullanılabileceği de belirtildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
ENFLASYON YÜZDE 5 MİLYARA KADAR YÜKSELMİŞTİ
Zimbabve Doları, 2022 yılında başta Amerikan Doları olmak üzere diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybetti.
Zimbabveliler yaklaşık 40 yıl süren Robert Mugabe dönemindeki ekonomik kaosu unutmuş değil.
Hiperenflasyon sebebiyle 2009 yılında kendi para birimini terk etmek ve dolar başta olmak üzere yabancı para birimleri kullanmak zorunda kalmıştı.
Krizin en kötü dönemlerinde hükûmet enflasyon verisi açıklamayı bırakmıştı. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, Zimbabve’de enflasyon 2008 yılında yüzde 5 milyara kadar tırmanmıştı.
O dönemde basılan 100 milyar Zimbabve Doları banknotu ülkenin ekonomik çöküşünün sembolü hâline gelmişti.