1 ton kemiksiz et için Bosna’ya heyet

Geçen hafta yüzde 19 zam gelen kırmızı et fiyatlarına yeni zam yolda. Tarım ve Orman Bakanlığı fiyatı düşürmek için yine ithalat kapısını sonuna kadar aralayacak.

KRONOS 20 Aralık 2022 EKONOMİ

Temmuzda buğday üretimi için arazi bakmaya gittiği Venezuela’da hayvancılığa övgüler yağdıran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci et sıkıntısı baş gösterince Bosna Hersek’e 1.000 kilo (1 ton)  kemiksiz et ithalatı için heyet gönderdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında et açığını kapatmak için ithalat kapısını araladığı iddia edildi. Bosna-Hersek’e gönderilen heyetin fiyat pazarlığı safhasına geçtiği belirtiliyor.

ET FİYATLARI YENİDEN TIRMANIŞA GEÇTİ

ESK serbest ticaret anlaşması kapsamında bugüne kadar Bosna-Hersek’ten sadece 400 ton kemiksiz et ithal etmişti. Daha önce kilosuna 7 euro ödenen etin şimdi 7,20 euroya ithal edileceği belirtiliyor.

Süt üreticisinin artan maliyetler yüzünden 15 bin inekten 9 binini kesime göndermesiyle birlikte durulan et fiyatları, dana bulunamaması sebebiyle geçen hafta yeniden yükselişe geçti. Karkas fiyatı bir haftada 100 liradan 119 liraya yükseldi.

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut besicinin gelirlerinin giderleri karşılamadığına işaret etti.


 

Halk TV’ye mülakat veren Bulut, “Kesimlik hayvan temin etmek zorlaştı. Yem maliyetlerindeki artışa karşılık karkas fiyatlarının düşük kalması üreticiye zarar ettirirken, bu durum besi çiftliklerinin boşalmasına sebep oldu.” dedi.

Bulut, “Köylü, çiftçi, besici, süt üreticisi, kasap gün geçtikçe çıkmaza girerken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci neden sessiz kalıyor ve çözüm üretmiyor?” sorusunu yöneltirken, Kirişçi’ni istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com