“15 Temmuz’dan otokratik sistem icat ettik, Osmanlı’da bile böyle keyfiyet yoktu”

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: "İfade etmesi insana acı verse de maalesef 15 Temmuz darbe girişiminden demokratik değil, otokratik bir sistem icat ettik. Bugün demokratik bir perspektiften baktığımızda eleştirdiğimiz Osmanlı’da bile böylesine keyfi bir sistem hakim değildi."

KRONOS 17 Temmuz 2024 GÜNDEM

AKP’li eski vekil, Karar yazarı Mehmet Ocaktan, 15 Temmuz darbe girişimiyle hükümetin otokratik bir sistem icat ettiğine dikkat çekti ve “Kişiye özel olarak icat ettiğimiz alaturka sistem yüzünden, ekonomiyi ‘Nas’ politikalarıyla, hukuku talimatla, eğitimi ‘dindar nesil’ anlayışıyla yönetme hevesine kapıldık ve sonunda iflas ettik” dedi.

Ocaktan, “Bugün demokratik bir perspektiften baktığımızda eleştirdiğimiz Osmanlı’da bile böylesine keyfi bir sistem hakim değildi” ifadelerini de kullandı.

Mehmet Ocaktan’ın Karar’daki yazısından öne çıkanlar şöyle:

“AK Parti, 2017 referandumu ile tahribatı uzun yıllar devam edecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini hayata geçirmeyi başardı.

İşte Türkiye demokrasisi açısından esas talihsizlik de o gün başladı. Çünkü Azerbaycan ve Türkmenistan gibi henüz demokrasiyle tanışmamış Türk cumhuriyetleri dışında bir örneği bulunmayan bu yeni alaturka sistemin demokrasiyle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.

‘ÜLKEYİ UCUBE SİSTEME MAHKUM ETTİLER’

Maalesef AK Parti-MHP koalisyonu, rejim değişikliği hamlesiyle koskoca bir Osmanlı devlet geleneğini ve yüz yıllık Cumhuriyet dönemi tecrübesini yok sayarak ülkeyi başı ve sonu belli olmayan ucube bir sisteme mahkum etmiştir.

Yasama, yürütme ve yargının tek kişide toplandığı, fiili anlamda ‘kuvvetler birliği’nin geçerli olduğu, hesap verilebilirliğin olmadığı böylesine layüsel bir sistem, herhalde yüzyılın en absürt buluşu olarak tarihe geçecektir.

Bugün demokratik bir perspektiften baktığımızda eleştirdiğimiz Osmanlı’da bile böylesine keyfi bir sistem hakim değildi. Biliyoruz ki Osmanlı güçlü bir devlet geleneğine sahipti. Bu yapının tepesinde padişah bulunuyordu, ayrıca güçleri hiç azımsanmayacak bir Şeyh’ül İslam ve Sardazam vardı. Doğal olarak bu hiyerarşik yapıda padişah, aklına estiği gibi ülkeyi yönetme yetkisine sahip değildi.

Kimse kusura bakmasın ama bilim ve teknolojinin tasavvurlarımızı aşan bir hızla geliştiği, değiştiği bir dünyada Türkiye’ye giydirilen bu akıl dışı sistem, kelimenin tam anlamıyla bir kabile anlayışının tezahüründen başka bir şey değildir.

‘DEMOKRATİK DEĞİL, OTOKRATİK BİR SİSTEM İCAT ETTİK’

İfade etmesi insana acı verse de maalesef 15 Temmuz darbe girişiminden demokratik değil, otokratik bir sistem icat ettik. Herhalde gelişmiş dünyanın gittiği istikametin tam aksine bambaşka bir evrene gitmeyi ancak biz Türkler başarabilirdik!

Kişiye özel olarak icat ettiğimiz alaturka sistem yüzünden, ekonomiyi ‘Nas’ politikalarıyla, hukuku talimatla, eğitimi ‘dindar nesil’ anlayışıyla yönetme hevesine kapıldık ve sonunda iflas ettik.

Bu yüzden dünyanın hiçbir ciddi ülkesi bize ‘güven’ duymadığı için yatırım yapmaya gelmiyor, en acil finansal ihtiyaçlarımız için birkaç Arap ülkesi dışında hiçbir ülkeden kredi bile temin edemiyoruz.

Bu yüzden demokratik dünyada refah standartları her gün yükselirken, biz derin bir ekonomik krizin altında eziliyoruz.

Bu yüzden ‘hukukun üstünlüğü’ endeksinde, yolsuzluk ve özgürlük endeksinde antidemokratik ülkelerle yarışıyoruz.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com