2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez: Avusturya’da seçimi aşırı sağ kazandı

Avusturya'daki seçimlerde yüzde 29 oy oranına ulaşan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin lideri Herbert Kickl, seçim sonuçlarının ardından yeni hükümeti kurma yetkisini almayı beklediğini açıkladı.

KRONOS 29 Eylül 2024 DÜNYA

Chairman of the Austrian Freedom Party (FPOe) Herbert Kickl speaks during a party campaign rally of the FPOe Carinthia in Klagenfurt, Carinthia on February 24, 2023, ahead of local elections. Sunk by a corruption scandal four years ago, Austria's far-right is gaining back ground rapidly, currently polling ahead of all other parties in the small Alpine nation. The FPOe has been able to bank on voter anxieties over the war, inflation and migration, as well as anger over strict Covid-19 measures during the pandemic. (Photo by Alex HALADA / AFP)

Avusturya’da genel seçimleri göçmen karşıtı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) kazandı. Önceki seçimlere göre oylarını arttıran FPÖ yüzde 29,1 oy aldı.

Koalisyon hükümetinin başbakanı Karl Nehammer liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise yüzde 26’da kaldı. Koalisyonun diğer ortağı Yeşiller yüzde 8,6’ya gerileyerek beşinci parti oldu.

Sosyal demokrat SPÖ yüzde 20,9, liberal NEOS ise yüzde 9 oy aldı. Bu sonuçlara göre meclise FPÖ, ÖVP, SPÖ, NEOS ve Yeşiller milletvekili gönderebilecek. Seçimlere katılım oranı yüzde 78 olarak açıklandı.

FPÖ lideri Herbert Kickl, seçim sonuçlarının ardından yeni hükümeti kurma yetkisini almayı beklediğini dile getirdi. FPÖ ve Avusturya Halk Partisi arasında 2017-2019 yılları arasında kurulan koalisyon hükümeti skandallar ve çatışmalar nedeniyle çökmüştü.

Başbakan ve ÖVP lideri Nehammer, FPÖ ile koalisyon kurmayı reddettiğini açıklamıştı. Sosyal demokratlar, Yeşiller ve NEOS de FPÖ liderliğinde bir hükümet kurulmasına karşı olduklarını belirtti. Viyana’da en gerçekçi hükümet modelinin ÖVP-SPÖ-NEOS ittifakı olacağı belirtiliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com