ABD’li devden Türk bankaları için uyarı

JPMorgan, yeni raporunda Türk bankalarını olumsuz bir dönemin beklendiğine işaret etti.

KRONOS 23 Temmuz 2024 EKONOMİ

ABD’li dev banka JPMorgan, Türk bankalarıyla ilgili değerlendirme raporunu paylaştı. Raporda Türk bankalarını olumsuz bir dönemin beklendiği uyarısında bulunuldu.

JP Morgan, Türk bankalarındaki temel eğilimlerin, makroekonomik yeniden düzenlemenin maliyetinin banka bilançolarını ve kar/zarar tablolarını etkilemeye devam etmesi nedeniyle 2024’ün ikinci çeyreğinde daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Ekonomim’de yer alan habere göre raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bankaların 2024 ikinci çeyrekte yıllık ortalama yaklaşık %35 enflasyona karşılık özellikle yoğun net faiz marjı (NIM) baskıları nedeniyle %20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladığını görüyoruz. Bununla birlikte, bu çeyreğin muhtemelen dip noktayı işaret ettiğini, NIM’lerin 3Ç24’ten itibaren genişleyeceğini ve yılsonuna doğru ROTE’lerde bir toparlanmaya yol açacağını düşünüyoruz.

Garanti BBVA, benzerlerine kıyasla gözle görülür şekilde daha yüksek marjların keyfini çıkararak %29 ROTE ile olumlu bir şekilde öne çıkıyor. Sektör düzeyinde, yakın vadeli kazanç baskıları konusunda daha az endişeliyiz ve bunları orta vadeli toparlanma yolculuğunun bir parçası olarak görüyoruz.

2025’TE İYİ GÖRÜNÜRLÜK BEKLENTİSİ

Bununla birlikte, güçlü yıl sonu performansının ardından (TL’de %82 ve USD’de %64 artış), Aralık-25 hedef fiyatlarımızı sınırlı yukarı yönlü görüyoruz. Buradan daha fazla yeniden fiyatlandırmanın görünür dezenflasyon ve gerçekleşmesi birkaç çeyrek daha sürecek olan orta vadeli ROTE’lerde daha iyi görünürlük ile geleceğini düşünüyoruz.”

JPMorgan raporunda, 2024 ikinci çeyrekte en yüksek ROTE yüzde 28,9 ile Garanti Bankası’nda, onu yüzde 19,6 ile Akbank, yüzde 15,6 ile Vakıfbank’ta görüldü. İş Bankası’nda oran yüzde 14,8, Yapı Kredi Bankası’nda yüzde 14,6 ve Halkbank’ta da yüzde 8,8 olarak belirtildi.

Rapora göre banka, Garanti Bankası’nın ikinci çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net karının 18,91 milyar, Akbank’ın 10,48 milyar, İş Bankası’nın 10,12 milyar, YKB’nin 6,66 milyar, Halkbank’ın 2,94 milyar ve Vakıfbank’ın 7,28 milyar TL olmasını bekliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com