Açık Radyo’nun kapatılmasına ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Açık Radyo, İdare Mahkemesi’nin radyonun lisansının RTÜK tarafından iptal edilerek kapatılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.

KRONOS 10 Temmuz 2024 MEDYA

Açık Radyo, RTÜK tarafından lisansı iptal edilerek kapatılması sonrası konuyu idare mahkemesine taşıdı.

İdare Mahkemesi RTÜK’ün verdiği lisans iptal kararının yürütmesini durdurdu.

Ömer Madra

Açık Radyo’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Belirtilen süreçte, yayın durdurma ve para cezası kararına ilişkin davanın görüldüğü İdare Mahkemesi tarafından, davaya konu işlem, program yayınının durdurulmasına yönelik olduğundan ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunduğundan, davalı idarenin savunması ve ara karar cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş bulunmaktadır.

NE OLMUŞTU?
RTÜK, 22 Mayıs 2024 tarihinde aldığı karar ile 24 Nisan günü yapılan Açık Gazete programında geçen “Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz” ifadeleri nedeniyle, Açık Radyo’ya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi.


RTÜK duyurusunda, “… gazetecilerin somut kanıtlara dayanmaksızın toplumun birlik ve beraberliğini bozacak, toplumu kutuplaştıracak, toplumun itibarını zedeleyebilecek nitelikte iddialarda bulunmasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği, ayrıca, Cengiz Aktar tarafından söz konusu ‘soykırım’ nitelemesinin yayın sırasında açıkça dile getirilmesi ve bir düzeltme girişiminde bulunulmamasının kamusal sorumluluk ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla bağdaşmadığı gibi toplumu kin ve düşmanlığa tahrik eden ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır” denildi.

Açık Radyo’dan lisans iptaline ilişkin açıklamasında “Henüz tarafımıza tebliğ edilmemekle beraber, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarihli toplantısında, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edildiği öğrenilmiştir” dedi ve iptal gerekçesinde “cezaya uyulmadı” denilmesine rağmen para cezasının ilk taksitinin ödendiğini duyurdu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com