Ahmet Türk: Yangın gecesi bakanları aradık ama…

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, yangın günü aradıkları üç bakanlıktan da "Gece görüşlü helikopter yok" yanıtı aldıklarını söyledi.

KRONOS 26 Haziran 2024 GÜNDEM

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde 20 Haziran’daki çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin konuştu. Ahmet Türk, yangın günü aradıkları üç bakanlıktan da “Gece görüşlü helikopter yok” yanıtı aldıklarını aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Türk, yangın haberini alır almaz bölgeye geçtiklerini ve Mazıdağı Belediyesi’nde Kriz Koordinasyon Merkezi oluşturduklarını belirtti. Koordinasyon ile hızla eksik ve ihtiyaçları tespit ettiklerini dile getiren Türk, Diyarbakır, Van, Cizre ve Batman belediyelerinden yangına müdahale etmek için ekipler geldiğini belirtti.

‘AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ’

Yangının DEDAŞ’tan kaynaklandığını tespit ettiklerini belirten Türk, “Savcılığın yaptığı soruşturmada yine DEDAŞ’tan kaynaklandığı açıklaması yapıldı. Fakat hala şirket ve iktidar partisinin bakanları bu yangının anızdan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Oysa köylüler ve sivil toplum örgütleri bu konuda çalışmalarını yaptılar ve DEDAŞ’tan kaynaklandığını tespit ettiler. Bu bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiği inancındayım” ifadelerini kullandı.

Haberi alır almaz ilk olarak 15 itfaiye aracını yola çıkardıklarını anlatan Türk, şunları söyledi:

“103 personelimiz anında yangına müdahale etti. Fakat çok büyük bir yangındı. Uçaklar olmadan o yangını söndürme imkânı yoktu. Çevre ve Şehircilik Bakanını, Tarım ve Hayvancılık Bakanını ve İçişleri Bakanını aradık. ‘Gece görüşlü helikopterimiz yok’ diyerek, müdahale edemeyeceklerini söylediler. Bütün buna rağmen hem köylüler hem de itfaiyelerimiz yangını kontrol altına almak için çok büyük bir çaba gösterdi.

Bugün milyarlarca lira borçlanmış bir belediyenin makine ve ekipman konusunda çok büyük eksiklikleri var. Şimdi 5 milyar TL borç bırakılmış. Ama bu para nereye harcanmış? Bunu hayretle karşılıyoruz. Herhangi bir birime harcama olmamış. Şimdi 7 dozerimiz var bunun 5 tanesi tamir için makine ikmalde yatıyor.

Belediyeye hiçbir şey yapılmamış peki bu borç nasıl oldu? Son 6 ayda Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Denizbank’tan 500, 600 ve 700 milyon TL kredi almışlar. Bunu nereye harcandığını bile tespit edemiyoruz. Ortada bir çalışma, proje yok. Mardin’de 25 katlı binalar bulunuyor ama itfaiye en fazla 10-15 kata kadar çıkabiliyor. 25’inci katta yangın çıksa itfaiyemizin müdahale etme şansı yok. Böyle bir durumdayız.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com