AKP, İşkenceyi Önleme Komitesi’ne işkence zanlısı polis şefini gönderdi

AKP iktidarı, BM Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi toplantısına adam kaçırmalarla anılan eski Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ile 15 Temmuz sonrası işkence için özel ekip kuran polis müdürü Rüştü Yılmaz gönderdi. Hukukçular acil önlem alınması için BM'ye şikayette bulundu.

KRONOS 18 Temmuz 2024 GÜNDEM MANŞET

Rüştü Yılmaz, Kıvılcım Kılıç.

Merkezi Cenevre’de olan Security Studies And Rule Of Law (Güvenlik Araştırmaları ve Hukukun Üstünlüğü) derneği, Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi’nin halen devam eden 80. oturumuna katılan eski Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ve Emniyet Genel Müdürlüğü Başhukuk Müşaviri Rüştü Yılmaz hakkında acil önlem alınması için BM’ye başvurdu.

URFA’DA IŞİD’E YÖNELİK OPERASYONLARDA İHMALİ BULUNUYOR

Başvuruda, bir dönem Şanlıurfa’da görev yapan emniyet müdürü Rüştü Yılmaz hakkında işkence iddiaları olduğu dile getirildi ve sorumlusu olduğu olaylarla ilgili şu bilgiler verildi:

“Rüştü Yılmaz Şanlıurfa İstihbarat Müdürü olduğu dönemde IŞİD’e yönelik operasyonları durdurması ve hatta faaliyetlerine göz yumması neticesinde, 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç’ta IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümü ve yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı olayındaki ihmalleri ile anılmaktadır. Yine 2015 yılında Şanlıurfa/Ceylanpınar’da meydana gelen ve 2 polis memurunun hayatını kaybettiği saldırıda da ihmalleri söz konusudur. Bu olaylar üzerine hükümet, Kürt Açılımı adı altında başlattığı Çözüm sürecini sonlandırmış, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında operasyonel faaliyetlere başlayarak güvenlik eksenli politikalara dönüş yapmıştır. Her iki olay öncesinde Emniyet ve MİT arasında olağandışı bir görüşme trafiği olduğu, Suruç’ta meydana gelen olayın MİT kontrolünde olan ve Emniyet tarafından takip edilen bir kişi tarafından gerçekleştirildiği; Ceylanpınar’da meydana gelen olayda ise MİT ve Emniyet tarafından olay öncesinde hazırlık ve sıra dışı görüşmeler yapıldığı, olay yerinde farklı polislerin parmak izinin olduğu yönündeki bilgiler kamuoyuna yansımıştır. Şanlıurfa’da gerek bu olaylarla ilgili gerekse farklı konularda gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığı, bizzat mağdurlar tarafından dile getirilmiştir.”

İŞKENCE YAPMAK İÇİN 6 KİŞİLİK ÖZEL EKİP KURDU

Rüştü Yılmaz’ın, 15 Temmuz sürecinden sonra da Şanlıurfa Terörle Mücadele Şubesi’nde kurduğu 6 kişilik özel bir ekiple gözaltına alınanlara insanlık dışı muamele ve işkence yaptığı da iddia edildi.

BM yetkililerine, “Gülen cemaati üyelerine ve HDP mensuplarına insanlık dışı işkenceler yaptırdığı hususlarına doğrudan şahit olan, önceden beraber çalıştığı ve sonrasında hukuksuzluklara maruz kalan bir arkadaşımız istemeniz halinde tarafınıza tanıklık yapabilecek durumdadır.” bilgisi verildi.

İNSAN KAÇIRMALARDA ROLÜ VAR

Oturuma Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konseyi ve İnsan Haklarından Sorumlu Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü olarak katılan Kıvılcım Kılıç’ın ise MİT’in 2018’de Kosova’dan adam kaçırmalarında rol aldığı belirtilen başvuruda, Türk delegasyonu Başkanı olan Kıvılcım Kılıç 20 Ağustos 2015- 1 Şubat 2019 tarihleri arasında Priştine Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. Türk istihbaratı tarafından Kosova’dan Türkiye’ye 6 kişinin kaçırılması da bu dönemde olmuştur. Kosova’da adam kaçırma olaylarını koordine eden Türk diplomatın Türkiye’de insan hakları şefi olarak atandığına dair haberler sivil toplum kuruluşları nezdinde dile getirilmiştir. Hatta Kılıç bu operasyonu sahiplenerek Kosova-Türkiye ilişkilerine önemli katkıda bulunduğunu açıklamıştır. Oysa ki yaşanan kaçırma hadisesi ülke gündeminde de oldukça uzun süre yer edinmiş ve olaya karışan ve Türk Hükümeti ile birlikte hareket eden Kosova İstihbarat Başkanı hakkında ise hapis cezası verilmiştir.” denildi.

BEŞ YILDA BİR DÜZENLENİYOR

1984’te yürürlüğe giren “Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme” kapsamında beş yılda bir Cenevre’de oturum düzenleniyor ve imzacı devletlerin sözleşmeye ne kadar uyup uymadığını bir denetliyor.

Türkiye’nin kalabalık bir heyet katıldığı oturumda, eski Kosova Büyükelçisi ve Dışişleri Bakanlığı Çok Tarflı Siyasi İşler Genel Müdürü Kıvılcım Kılıç, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Daire Başkan Yardımcısı Hayme Ebru Demircan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanı Berkay Altu, Emniyet Genel Müdürlüğü Başhukuk Müşaviri Rüştü Yılmaz, Kıdemli Albay ve Jandarma Genel Komutanlığı Daire Başkanı Tolga Çemrek, Göç İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Gökhan Alma, Milli Savunma Bakanlığı Daire Başkanı Fatma Onay, Milli Savunma Bakanlığı’ndan Yarbay Burak Alp, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ebru Özyurt, Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Avşar Aslan, Sağlık Bakanlığı Mevzuat ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Khalid Şen ve Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı Birinci Sekreteri Burcu Turan yer aldı.

Türkiye’de işkence olmadığına dair dün ilk savunmasını yapan Türk heyeti, bugün de sunumlarına devam edecek.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com