Bir 15 Temmuz balonu daha sönüyor: Dahlan’a Gazze’de kritik görev iddiası

AKP iktidarının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hazırladığı 'terörden arananlar' listesinde en üst sıralarda yer alan ve El Fetih Hareketinin eski liderlerinden olan Muhammed Dahlan'ın Gazze'de kurulacak geçici yönetimin başına getirileceği iddia edildi.

KRONOS 26 Temmuz 2024 DÜNYA

AKP iktidarının Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerinin gergin olduğu dönemde 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmekle suçladığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘en çok arananlar’ listesine aldığı Muhammed Dahlan’ın Gazze’de kurulacak “geçici otoritenin” liderliğini üstleneceği iddia edildi.

Filistinli olan ve El Fetih hareketi mensubiyeti nedeniyle genç yaşlarda İsrail’de cezaevinde kalan ve bir dönem Filistin lideri Yaser Arafatı zehirlemekle de suçlanan Muhammed Dahlan bölgedeki en etkili isimlerden biri olarak biliniyor.

Euronews Türkçe’nin The Wall Street Journal’a (WSJ) dayandırdığı habere göre bazı Amerikalı, İsrailli ve Arap yetkililer Filistinli Dahlan’ı bölgedeki istikrarın sağlanması açısından öncü olarak görüyor.

İsrailli siyaset analistleri, Dahlan’ın hem Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) terörist gruplar listesinde yer alan Hamas’tan hem de Batı Şeria’nın bir bölümünü yöneten Filistin Yönetimi’nden bağımsız olan nadir bir Filistinli lider olarak görüldüğünü belirtti.

Analistler, bu nedenle Dahlan’ın İsrail hükümetinin potansiyel olarak birlikte çalışabileceği biri olduğu yorumunda bulunuyor.

Eski ABD Başkanı George W. Bush’un, başkanlığı döneminde onu geleceğin Filistin Devlet Başkanı olarak gördüğü söyleniyordu.

DAHLAN YENİ GÖREVE SICAK BAKIYOR 

Bush’un da 1990’ların başlarında ABD’nin dış istihbarat servisi Merkezi Haberalma Teşkilatı (Central Intelligence Agency – CIA) ile yakın ilişkiler kuran Dahlan için “O bizim adamımız” dediği biliniyor.

WSJ’nin haberine göre ayrıca, Arap yetkililer ve Hamas’ın üst düzey figürleri, Hamas ve El Fetih ile yapılan son görüşmelerde Dahlan’ın kendisini Gazze’deki yeni Filistin yönetiminde “yardım dağıtımında” sorumlu olacak biri olarak sunduğunu söyledi.

ABD’nin Ortadoğu’daki barış müzakerecisi Aaron David Miller, Dahlan’ın başarılı olmak için gereken karizmaya, sokak itibarına ve geniş bir siyasi yelpazede bağlantılara sahip olduğunu ifade etti.

İsrail hükümeti ve ABD’nin Dahlan’ı desteklemesi durumuna dair WSJ’ye konuşan Miller, “İnanılmaz derecede etkili ve uygun koşullar altında yardım dağıtımını organize edebilecek biri,” dedi.

Dahlan, 1993 yılında İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında sonuçlanamayan bir barış süreci olarak görülen Oslo Anlaşmalarının müzakerelerinde de yer aldı.

İSRAİL HAPİSHANELERİNDE İBRANİCE ÖĞRENDİ

Fetih hareketi içindeki çalışmaları nedeniyle genç yaşta 11 kez tutuklanıp, İsrail hapishaneleri ile tanışan Dahlan girdiği İsrail hapishanelerinde İbranice öğrendi.

El-Barguti kadar çok sevilmese de Dahlan, başka taktiksel avantajlara ve özellikle de çatışmanın tüm taraflarındaki kişilerle özel bağlantılara sahip.

İsrail’in 2005’te Gazze’den çekilmesi ve 2006’daki seçimlerin Hamas’ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından Dahlan, Fetih hareketi saflarında Hamas’a karşı kanlı bir iç çatışma” başlattı.

ABD merkezli “Vanity Fair” dergisi, Hamas’ın 2006’daki seçim zaferi sonrasında Washington yönetiminin Hamas’ı iktidardan uzaklaştırmak için hazırladığı komplonun merkezinde Dahlan’ın olduğunu ifade etti.

BAE VELİAHT PRENSİ AL NAHYAN HİMAYESİ ALTINA ALDI

Birleşik Arap Emirlikleri’nde sürgünde olan Dahlan, yüksek mevkilerde etkileyici bir uluslararası arkadaş ağı kurarak başarılı bir işadamı olarak kendini tanıttı.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan, 1993’ten bu yana tanıdığı Dahlan’ı “kardeşi” olarak tanıtırken Filistinli siyasetçi ve iş insanının himayesi altına aldı.

Dahlan, BAE’de bulunduğu süre boyunca Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile ortak düşmanları Filistinli Hamas’ın uzantısı olduğu Müslüman Kardeşler üzerinden ilişki kurdu.

Le Monde’a göre BAE, Müslüman Kardeşler’e karşı mücadelede Dahlan’ı taşeron olarak kullanmayı ihmal etmedi.

Dahlan, ikinci nesil Filistinli liderler arasında bölge içinde en güçlü ve etkiyi kişilik olarak ortaya çıktı.

Türkiye, 2019 yılında Filistinli siyasetçi Muhammed Dahlan’ı terör suçlarından arananlar listesinin kırmızı kategorisine ekledi. Bu kategori, listenin en üstünde bulunuyor.

Dahlan hakkında, 15 Temmuz darbe girişimde rol oynamak, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek ve casusluk gibi suçlamalardan arama ve yakalama kararı bulunuyor.

AKP HÜKÜMETİ 10 MİLYON TL ÖDÜL VAAD EDİYOR 

En çok arananlar listesindeki Dahlan’ın yakalanmasına yardımcı olabilecek istihbarat paylaşanlara 10 milyon TL ödül vaad ediliyor.

Türk hükümeti, Muhammed Dahlan’ın 15 Temmuz darbe girişimini BAE ile beraber finanse ettiğini, Gülen cemaati ile BAE yönetimi arasında aracılık yaptığını ve casusluk faaliyeti yürüttüğünü iddia etmişti. Türkiye ile BAE arasında 15 Temmuz eksenli, uzun yıllar süren diplomatik bir kriz yaşanmış ve geçtiğimiz sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emirlikler’i ziyaretiyle beraber iki ülke arasında yakınlaşma süreci tekrar başlamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 2019 yılında yapılan bir açıklamada ise, Dahlan hakkında “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ile birlikte 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklamak, Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etmek, Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama ve Uluslararası Casusluk Yapma suçlarından Adli Makamlarca arama ve yakalama kaydı bulunduğu” ve bu sebeple kırmızı kategoriye eklendiği belirtiliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com