AKP’nin “katliam yasası” görüşmeleri için Meclis’te olağanüstü önlem!

Kamuoyunda büyük tepki yaratan sokak hayvanlarına "ötenazi" getiren yasa düzenlemesinin görüşmeleri öncesi koridordaki televizyonlar dahi söküldü.

KRONOS 22 Temmuz 2024 GÜNDEM

Homeless and hungry dog

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sokak hayvanlarının öldürülmesini de kapsayan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine bugün kaldığı yerden devam ediyor.

STK’LAR VE AVUKATLAR ALINMADI

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, Komisyonu takip etmek için Meclis’e gelen hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar Meclis’e alınmadı. Meclis’e alınan isimlerse komisyon önündeki koridorda bekletildi.

Muhalefet milletvekilleri, hangi kurumların katıldığını sorunca Başkan, resmi olarak onaylanan kurumların katıldığı bilgisini verdi.

“TRAFOYA GİRDİĞİ GİBİ TELEVİZYONA DA MI KEDİ GİRDİ”

Komisyon toplantı salonuna giden koridorda görevliler yoğun güvenlik önlemi alırken, geçen toplantıda salona alınmayan katılımcıların toplantıyı takip ettiği koridordaki ekranın da kaldırıldığı görüldü.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, kaldırılan televizyonla ilgili “Televizyon zarar görmüş, tamir edildikten sonra yeniden monte edecekler” deyince bir muhalefet partisi milletvekili “Benim odamdaki televizyonu alabilirler”, “Trafoya girdiği gibi televizyona da mı kedi girdi” diye seslendi.

“TELEFONUNUZDAN CANLI YAYINLA YETİNELİM”

Başkan Kirişçi, “Komisyonlardan canlı yayın yapılması Meclis’in geleneği değildir. Atmamamız gereken bir adımı talep etmenizi doğru bulmuyorum. Zaten burada telefonlardan canlı yayın yapıyorsunuz. Bununla yetinelim” cevabını verdi.

“SEÇMENİNİNİZİN YARISI KARŞI”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “AK Parti bu konuda bir anket yaptırsa yanlış bir yolda olduğunu görecektir” dedi.

2004 ile 2019 arasında belediyelerin büyük çoğunluğunun AK Parti’de olduğunu hatırlatan Başarır, sorunun bugüne kadar çözülebileceğini, çözüm şansının hala olduğunu söyledi. Başarır, “Bizim hukukumuzda ‘ötenazi’ yok. Bizim CHP olarak bir teklifimiz var. Bu sorunu çözmek için bir fon hazırlayalım, hayvanları kısırlaştıralım, aşılatalım, yaşatalım. Teklifimize AKP seçmeninin yüzde 40’ı mantıklı diyor. MHP seçmeninin yüzde 60’ı mantıklı diyor. Seçmeninizin yarısı ötenazi kararını doğru bulmuyor. Bu yasa çıkarsa uygulamada büyük infialler olacak toplumda” diye konuştu.

“‘KATLEDECEĞİZ’ DERSENİZ BÜYÜK DİRENÇ OLUR”

Teklifin Meclis’in çalışma takvimini etkileyeceğini de ifade eden Başarır, “Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var.

Bir hafta erteleyin bir anket yaptırın. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya Eylül’e kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve cuma günü de Meclis tatile girecek” ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin komisyondaki görüşmelerine 17 Temmuz’da başlanmıştı. Yoğun kavga ve tartışmaların yaşandığı komisyon 22 saat sürmüş teklifin 3 maddesi kabul edilmişti. Komisyonda hayvan hakları savunucuları içeri alınmazken kanun teklifini Meclis koridorlarında protesto etmişti. Komisyona çocukları köpek şiddetine uğrayan aileler de katılmış tepkilerini dile getirmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com