Altın Portakal’ın jüri başkanı Ferzan Özpetek oldu

Geçen yıl "Kanun Hükmü" belgeselinin sansüre uğramasının ardından iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu yıl Ulusal Film Yarışması'nın jüri başkanlığını Ferzan Özpetek'in yapacağı duyuruldu.

KRONOS 26 Temmuz 2024 KÜLTÜR

Ekim ayında düzenlenecek olan “Antalya Altın Portakal Film Festivali”nin Ulusal Film Yarışması jüri başkanlığını, daha önce ‘Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü’ de alan yönetmen, senarist ve roman yazarı Ferzan Özpetek yapacak.

Geçen yıl Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgeseli üzerinden yaşanan sansür tartışmalarının ve protestoların ardından iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl 5-12 Ekim tarihleri arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanıyor.

Bu yıl festivalin sanat direktörlüğünü ise Deniz Yavuz yürütecek.

Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 5-12 Ekim tarihlerinde yapılacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden yapılan açıklama şöyle:

“5-12 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Film Yarışması bölümünün jüri başkanlığını yönetmen ve senarist sayın Ferzan Özpetek üstlenecektir. Filmleriyle ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibi olan, Altın Portakal’dan 2018 yılında yaşam boyu onur ödülü de alan usta sinemacı Ferzan Özpetek’in jüri başkanlığını duyurmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.”

Kanun Hükmü

60’INCI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ NEDEN İPTAL EDİLMİŞTİ?
60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel kategorisine yer alan “Kanun Hükmü” filmi, belgeseldeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle festivalden çıkarıldı. Filmin yarışmadan çıkarılmasının ardından önce festival jürisi, ardından da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları filmlerini programdan çekme kararı aldı.

Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu da yaptığı açıklamada, “Kanun Hükmü” belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu.


Filmin tekrar seçkiye dahil edilmesinin ardından bu defa Kültür ve Turizm Bakanlığı karara tepki göstererek festivalden çekildiğini duyurdu. Bununla birlikte festivalin sponsorları da bakanlıkla birlikte hareket ederek desteklerini çekti.

Gelişmelerin ardından Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festivalden “Kanun Hükmü” belgeseli nedeniyle desteğini çekme kararı sonrası bir açıklama daha paylaşarak belgeselin tekrar seçkiden çıkarıldığını açıkladı.

Daha sonra jüri başkanlığını üstlenen Demet Akbağ da görevinden ayrıldığını duyurdu. Son olarak Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Muhittin Böcek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu. Böcek, süreci yönetememekle eleştirdiği Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun da görevine son verildiğini açıkladı.

FERZAN ÖZPETEK KİMDİR?
3 Şubat 1959 İstanbul doğumlu yönetmen, senarist ve oyuncu Ferzan Özpetek üniversite eğitimi için Roma La Sapienza Üniversitesi’ne gitmiştir. Bu akademide kendini sanat anlamında oldukça geliştiren Özpetek daha sonra ilk oyunculuk deneyimini ‘Son Contento’ filminde yaşamıştır. Hatta yönetmen yardımcılığını da üstlenmiştir.15 yıl boyunca en iyi yönetmenlerle çalışmıştır.Onlardan bazıları; Ricky Tognazzi, Lamberto Bava, Francesco Nuti, Sergio Citti. Bir baş yapıt olan ve İspanya,İtalya ve Türkiye arasında geçen Hamam filmi Cannes Film Festivalinin en prestijli bölümü olan ‘Quinzaine des Réalisateurs’de yer aldı.Çoğu ülkede gişe hasılat rekoru kırdı. Ardından Harem Suare filmi de Cannes Film Festivali’nde ‘Un Certain Regard’ kategorisinde gösterime girdi ve ardından Londra Film Festivali ve Toronto Film Festivaline davet edildi. Ferzan Özpetek’in üçüncü filmi de 2001 yılının en önemli fimi olmayı başardı. Başarılı yönetmenin her filmi olay oldu ve sayısız ödül kazandı. İtalyan devlet başkanından bizzat ödül alan Ferzan Özpetek başarılarından dolayı Lezze şehri tarafından fahri vatandaşlık ödülüne layık görüldü.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com