Anayasa Mahkemesi, “Can Atalay” kararıyla AKP’nin hedefi oldu: “Hiçbir işlem tesis edemezsiniz”

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, "Anayasa Mahkemesi anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir" dedi.

KRONOS 16 Ağustos 2024 GÜNDEM

TBMM’de bugün 14 Mayıs 2023’te Hatay’dan TİP Milletvekili seçilen Gezi davasından tutuklu Can Atalay için olağanüstü toplantı yapılacak.

Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili AYM’nin son kararının ardından yapılacak toplantının öncesinde AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Anayasa Mahkemesi anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir” dedi.

Güler, “Ortada hukuk zemininde değerlendirecek karar yok. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. AYM kendi içtihatını ‘yok’ saymıştır, anayasanın 85. maddesine ‘aykırı’ işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle sonuç tesis etmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Güler şunları söyledi:

“(AYM tarafından) İki karar vermiş bulunuyor. İçeriği hakkında benzer olmakla birlikte iptal davası açan 125 milletvekili imzası ile diğer milletvekillerinin yaptığı iki başvuru. İki dilekçedeki talepler sonucu AYM hüküm vermiş. AYM, ‘Ben bu konuda yeniden bir karar vermiyorum’ diyor. Ortada bir karar yok.

‘Geçmişte buna yönelik kararlar var, benzerdir, TBMM’de okunsun’ diye ileri sürdüler. AYM’nin aynı içerikli kararlarında karar verilmesine yer olmadığına dair hükmü ile geçmiş olaylarla ilgili bir sonuç yoktur.

Bu şekliyle kararlar verildi. Bu ne ifade ediyor? Bu karar AYM’nin kendisinden buna benzer kararları ile kendi içtihadını yok saymış hem de Anayasa’nın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Bu açıkça Anayasa’nın 85’inci maddesine ve kendi içtihatlarına aykırıdır. AYM’nin muhalefet şerhi düşen üyeleri de bunu ifade ediyor.


“AYM’NİN HÜKMÜYLE HİÇBİR İŞLEM TESİS EDEMEZSİNİZ”

Ortada mahkumiyet hükmü var. Bu hüküm kaldırılmadan AYM’nin hükmüyle hiçbir işlem tesis edemezsiniz. Dolayısıyla kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, hukuk kuralları içerisinde yapılması için biz toplantı yeter sayısı oluşursa olağanüstü toplantıya gireceğiz ve bunları söyleyeceğiz.

Mahkumiyet hükmü 84’üncü madde kapsamından TBMM’ye bildirilir deniliyor. Parlamentonun oylamasına sunulmadığı için eylemli içtüzük ihlali gibi dolambaçlı yoldan tesis etmek mümkün değil. Keşke kendisi, geçmiş içtihatlarına doğrudan ‘yetkili ve görevli değilim’ diyerek reddetseydi.”

“VESAYET RUHUNUN ÇÖKTÜĞÜ BİR ANAYASA”

AKP’li Güler, “Anayasa’nın 84’üncü ve 85’inci maddelerinde değişiklik yapılacak mı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

Kapsamlı Anayasa değişikliği konusunda görüş alışverişi yapıldı. Her bir maddesine vesayet ruhunun çöktüğü bir anayasa. Bütüncül olarak ele alınması, iş birliği ve hoşgörü çerçevesinde bir anlayışın yeni Anayasa’da olması gerekiyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com