‘Ankara’da belli mahfiller rahatsız’: Kılıçdaroğlu’na davanın hedefi…

Murat Yetkin: 'CHP içindeki çekişmelerin yerini konuşarak uzlaşmaya bırakması ihtimali Ankara’da belli mahfilleri rahatsız etmiş görünüyor. Kılıçdaroğlu’nun canlandırılan dava dosyası gruplaşmaların çözülmesi değil, kemikleşmesine hizmet edebilir.'

KRONOS 29 Ağustos 2024 GÜNDEM

Gazeteci Murat Yetkin, CHP’nin 8 Eylül’deki tüzük kurultayına birkeç gün kala eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na siyaset yasağına da yol açacak bir dava açılmasının dikkat çekici olduğunu öne sürdü.

İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nu 20 Ağustos’ta evinde ziyareti ve sonrasında verilen “Erdoğan’la mücadeleye yoğunlaşalım” mesajı sonrası CHP içindeki çekişmelerin yerini uzlaşmaya bırakması ihtimalinin Ankara’da belli mahfilleri rahatsız ettiğini kaydeden Yetkin, ‘Kılıçdaroğlu’nun canlandırılan dava dosyası gruplaşmaların çözülmesi değil, kemikleşmesine hizmet edebilir’ dedi.

Murat Yetkin şu ifadeleri kullandı:

MHP milletvekillerinin CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na siyaset yasağına da yol açacak türden suç duyurusu üzerine dava açıldığı haberi tam da CHP’de 8 Eylül’deki tüzük kurultayına doğru tartışmaların arttığı günlerde çıktı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “önce cesedimi çiğnemeniz lazım” demiş. Uyumakta olan bir dava dosyanın CHP Kurultay tarihi kesinleştikten sonra uyandırılmasındaki zamanlama dikkat çekiyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan hakaret davasında ve Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezada da görmüştük; yargı kararlarıyla siyaset yasağı muhalefet üzerinde ağır bir baskı unsuruna dönüşüyor.

Dava Kılıçdaroğlu’na, hedef CHP

Şimdi hedefte Kılıçdaroğlu var ama asıl hedefin CHP olduğu açık. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Malazgirt mesajında, daha önce milli güvenlik tehdidi” gördüğü Cumhuriyetin kurucu partisini Cumhuriyet için “yüksek düzeyli tehdit” ilan etmesinden anlaşılıyor zaten.

CHP’nin önceki liderine ister Kurultay önce zamanlamasıyla ister başka bir zaman, siyasi beyanları üzerinden yasak getirilmeye çalışılması her durumda yanlıştır, savunulacak, demokrasiyle, vicdanla izah edilecek bir yanı yoktur.
Bununla birlikte, dava dosyasının canlandırılmasındaki zamanlamada CHP Tüzük Kurultayı dengelerine etki etme amacının da gözetildiği yoruma açıkı.
Buradaki kilit gelişmenin İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nu 20 Ağustos’ta evinde ziyareti ve sonrasında verilen “geçmişi bir kenara bırakıp Erdoğan’la mücadeleye yoğunlaşalım” mesajı olduğu görülüyor.
CHP içindeki çekişmelerin yerini konuşarak uzlaşmaya bırakması ihtimali Ankara’da belli mahfilleri rahatsız etmiş görünüyor.

Aslında Kılıçdaroğlu da CHP’nin akil adamlar heyetine katılsa o sözü edilen “geçmişi bırakıp Erdoğan’la mücadele” söylemini eyleme geçirmiş olacaklar. Ancak Kılıçdaroğlu’nun etrafındaki gruplaşma Özel’i CHP’ye “Moğol istilacıları” gibi davranmakla, Özel’in ekibi ise diğerlerini “Kaybedenler kulübü” olmakla suçluyor. Bu da aslında her taraftan bazı isimlerin devre dışı kalması, ya da yer değiştirmesiyle çözülmeyecek gibi görünmüyor.
Kılıçdaroğlu’nun canlandırılan dava dosyası gruplaşmaların çözülmesi değil, kemikleşmesine hizmet edebilir.

Bu denklemdeki bir etkenin de İmamoğlu’na da siyaset yasağı getirebilecek bir başka dava dosyasının istinaf mahkemesince karar aşamasında olması.
Adli yıl 1 Eylül Pazar gününe geldiği için 2 Eylül’de başlıyor. Tüzük Kurultay ise 8 Eylül’de. Siyasetle yargının iç içe geçeceği tartışmalarla geçecek, sürprizlere gebe bir hafta olacağa benziyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com