Avusturya basını Saray’ın davetini reddetti: Gazeteci seçmek küstahça!

Avusturya Basın Kulübü, Türkiye Büyükelçiliği bazı gazetecilerin isminin listeden çıkarılmasını istediği için Türkiye'ye yapmayı planladığı geziyi iptal etti: Türk Büyükelçiliği'nin işine gelmeyen gazetecileri seçmek ve habercilik tarzını dikte etmek istemesi küstahçadır ve basın özgürlüğüne saldırıdır.

KRONOS 27 Ağustos 2024 DÜNYA

Cumhurbaşkanılığı İletişim Başkanığı’nın daveti üzerine Avusturya Basın Kulübü’nün (Österreichischer Journalisten Club-ÖJC) 8-10 Eylül 2024 tarihleri arasında Türkiye’ye yapmayı planladığı basın gezisi Türkiye Büyükelçiliği’nin geziye kayıt yaptıran bazı gazetecilerin isminin listeden çıkarılmasını istediği için iptal edildi.

Konu ile ilgili ÖJC’den yapılan açıklamada Viyana’daki Türk Büyükelçiliği’nin bazı katılımcıların başka isimlerle değiştirilmesini istediği ve mevcut katılımcı listesinin kabul edilmeyeceğini bildirdiği belirtildi.

Türk Büyükelçiliği’nin Türk hükümeti “lehine” bir medya seçimi talep etme girişimini reddedildiğinin belirtildiği açıklamada “Avusturya ana akım medyasında (Die Presse, Der Standard, Kurier, Kronen Zeitung, Profil, News, ORF, Servus TV, ATV gibi) Almanca haber yapan gazetecilerin bu geziye katılması büyük önem taşımaktadır. Sadece yerel değil ulusal medya da temsil edilmektedir” denildi.

Türk hükümetinin ‘işine gelmeyen gazetecileri seçmek ve habercilik tarzını dikte etmek istemesinin küstahça’ olduğu ve Türkiye’de medyanın ve özgür haberciliğin durumunu gözler önüne serdiğinin dile getirildiği açıklamada ‘Tüm bu nedenlerden ötürü ÖJC Yönetim Kurulu, Türk Büyükelçiliği ile uzun süredir planlanan bu basın gezisini iptal etmek zorunda kalmıştır. ÖJC, konularının ve basın gezilerinin seçimi ve içeriği üzerindeki her türlü siyasi etkiyi kesin bir dille reddetmekte ve basın özgürlüğüne saygı gösterilmesinden yana tavır almaktadır.’ ifadeleri kullanıldı.

ÖJC Başkanı Christian Stöger de “ÖJC bağımsız bir kuruluştur; ister yurtiçinden ister yurtdışından olsun, siyaset ve iş dünyasından gelen her türlü etkiden bağımsızdır. Türk Büyükelçiliği’nin taleplerini izinsiz nüfuz kullanma ve basın özgürlüğüne saldırı olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu talepler açıkça reddedilmelidir.” açıklaması yaptı.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçi Ozan Ceyhun ise Türkiye’ye ziyaret için kayır yaptıran bazı gazetecilerin üzerinin çizilmesinin basın özgürlüğüne müdahale olmadığını öne sürdü.

Büyükelçiliği İletişim Müşavirliği tarafında yapılan açıklamada davetin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın tarafından yapıldığı, ziyaret çerçevesinde bürokrasiden, basın sektöründen ve akademi dünyasından üst düzeyli temsilcilerle bir fikir alışverişinin planlandığı belirtilerek, ancak ilerleyen süreçte ÖJC, basın turunu, bazı üyeleri için turistik bir faaliyete dönüştürmeye çalıştığı iddia edildi.

Açıklamada basın turuna katılması hedeflenen bazı kişilerin gazetecilik faaliyetlerinin Türkiye-Avusturya ilişkileriyle bir ilgisi bulunmadığı öne sürülerek ÖJC geziyi turistik bir geziye çevirmeye çalışmakla suçlandı. Açıklamada ayrıca konunun basın özğürlüğü ile ilgisinin olmadığı ileri sürüldü.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com