AYM’den ‘Kürt açılımı’: “Biji Serok Apo, PKK halktır” demek ifade özgürlüğü

Anayasa Mahkemesi "Biji Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" ifadeleri ve "Çerxa Şoreşe" (Devrim Çarkı) şarkısı nedeniyle "terör örgütü propagandası'ndan verilen hapis cezasının "ifade özgürlüğü" ihlali olduğuna hükmetti.

KRONOS 14 Ekim 2024 GÜNDEM

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen eylemlerde Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine karşı 7 Haziran 2014’te yapılan eylemde, “Çerxa Şoreşe” şarkısına eşlik eden, “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganlarını atan Merve Nur Tekin’e Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi “terör örgütü propagandası yapmaktan” hapis ve para cezası verdi.

Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin, AYM’ye 11 Şubat 2022’de “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali” talebiyle bireysel başvuruda bulundu. AYM, Tekin’in başvurusunu kabul ederek, ihlal kararı verdi.

MA’nın geçtiği habere göre AYM kararında bir propaganda faaliyetinin cezalandırılabilmesi için olayın somut şartlarında belirli oranda tehlikeye neden olduğunun gösterilmesi gerektiği aktarıldı.

“ÖCALAN’I POLİTİK LİDER İLAN ETMEK ŞİDDET İÇERMİYOR”

Kararda, PKK lideri Abdullah Öcalan’ı “politik bir lider ve toplumsal sorunların demokratik yollarla çözümünde meşru bir aktör” olarak ilan eden söylemlerine karşı, AYM’nin söz konusu ifadeleri “terör eylemlerinin failini öven ve dolayısıyla terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerine başvurmayı teşvik eden mesajlar olarak değerlendirilmediği” yönündeki kararları hatırlatıldı.

Kararda, AYM’nin daha önce “Çerxa Şoreşe” marşına dair Meki Katar hakkında verdiği ihlal kararına işaret edildi. Kararda, Katar hükmünde yer alan “bahse konu marş ve sloganın şiddeti yaymasının muhtemel olduğuna, potansiyel olarak tehlikeli bir etkisi olduğunu gösteren bir delil gösterilmediği ve şiddeti teşvik edecek nitelikte de olmadığına” dönük değerlendirme hatırlatıldı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com