AYM’nin Can Atalay kararı yürürlükte: Şimdi ne olacak?

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar verdi. Peki bundan sonra ne olacak?

KRONOS 01 Ağustos 2024 GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi’nin Gezi tutuklusu Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmettiği karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki bundan sonra ne olacak?

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu’na göre, “TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak Atalay’ın milletvekilliğini yeniden kazandırması gerekiyor. Ancak TBMM Başkanlığı’nın özellikle MHP’nin olası tepkisi karşısında bunu yapıp yapmayacağı belirsiz. Daha önce TBMM’de Enis Berberoğlu ile Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliği yeniden kazandırılmıştı.”

Ancak Can Atalay’a vekilliği geri verilse dahi AYM kararı tam anlamıyla uygulanmış olmayacak. Kararın uygulanması için Atalay’ın tahliye edilmesi gerekiyor.

Tahincioğlu’nun T24′teki yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Üyeler Kadir Özkaya, İrfan Fidan, Muhterem İnce ve Yılmaz Akçil, karara muhalif kaldılar. Karar 10 üyenin oyuyla verildi. Muhalif isimler, Anayasa Mahkemesi’ne bu konuda başvuru yapılamayacağını, yetkisizlik nedeniyle dosyayla ilgili hiçbir hüküm verilmemesi gerektiğini savundular.

Bu tabloya göre, Arslan ve Kuz’un yerine daha sonra seçilen üyeler aksi yönde oy kullansalar bile çoğunluk yine Atalay’ın vekilliğinin düşmediği yönünde oy kullanmış olacaktı. Karar, Zühtü Arslan ile Emin Kuz’un emekliliğinden önce, 22 Şubat 2024’te verildi ancak gerekçesi yeni tamamlandığından şimdi yürürlüğe girmiş oldu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İki ayrı başvuruyla ilgili olarak verilen bu kararlara göre, TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak Atalay’ın milletvekilliğini yeniden kazandırması gerekiyor. Ancak TBMM Başkanlığı’nın özellikle MHP’nin olası tepkisi karşısında bunu yapıp yapmayacağı belirsiz. Daha önce TBMM’de Enis Berberoğlu ile Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliği yeniden kazandırılmıştı.

Vekilliğinin yeniden kazandırılması halinde Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararı yine uygulanmış olmayacak. Mahkemenin kararına göre, Atalay’la ilgili Gezi yargılaması için durma kararı verilerek, tahliye edilmesi gerekiyordu.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com