Balıkçılık krizi büyüdü, İngiltere ve Fransa Jersey adasına savaş gemileri gönderdi

Fransa kıyılarına yakın, İngiltere egemenliğinde bir ada olan Jersey'in Brexit sonrası Fransız balıkçılara, 12 millik karasularında avlanmak için lisans vermekte isteksiz davranması üzerine taraflar arasında gerilim yükseldi, iki ülke adanın çevresine devriye gemileri gönderdi.

KRONOS 06 Mayıs 2021 DÜNYA

Fransız balıkçı tekneleri Jersey hükümetini protesto etmek için adanın ana limanını ablukaya aldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Fransız balıkçı teknelerinin kendilerine avlanma lisansı vermediği için ana limanını ablukaya alma girişiminde bulunduğu Jersey adasına iki donanma gemisi gönderdiğini duyurdu. Bunun üzerine Fransa da ada çevresine kendi devriye gemilerini konuşlandıracağını ilan etti.

SORUN BREXİT SONRASI BAŞLADI

İki ülke arasındaki gerilim, Fransa kıyılarına oldukça yakın bir İngiliz adası olan Jersey hükümetinin Fransız balıkçılarına 12 millik karasuları içerisinde avlanmaları için lisans vermekte isteksizlik göstermesi üzerine başladı. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Brexit (İngiltere-Avrupa Birliği Ticaret ve İşbirliği Anlaşması) uyarınca getirilen yeni lisans sistemine göre AB balıkçıları, 2026’ya kadar olan geçiş döneminin bir parçası olarak İngiltere karasularında balık tutma konusunda bazı haklara sahip olmayı sürdürüyor. Ancak, yeni kurallara göre, İngiliz kıyılarının 12 mil yakınında balık tutmak isteyen AB teknelerinin, faaliyete devam edebilmeleri için ruhsat almaları ve bu sularda balıkçılık geçmişine sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor.

FRANSIZ BALIKÇILARI ADAYI ABLUKAYA ALDI

Jersey yerel hükümeti, karasularında balık tutmak için başvuran Fransız balıkçı teknelerinin büyük bölümüne ruhsat vermeyi reddeti. Adanın Dış İlişkiler Bakanı Ian Gorst, geçtiğimiz Cuma günü yeni kurallara göre ruhsat isteyen 41 teknenin sadece 17’sini lisans verdiklerini duyurdu. Fransız hükümeti bunun Brexit anlaşmasına aykırı olduğunu iddia ederek sert tepki gösterdi. Fransız balıkçı tekneleri Jersey hükümetini protesto etmek üzere toplu halde adanın ana limanını ablukaya alma girişiminde bulunarak bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Bunun üzerine İngiltere adaya savaş gemisi göndereceğini duyurdu.

ADANIN ELEKTRİĞİNİ KESME TEHDİDİ

Öte yandan Fransız Denizcilik Bakanı Annick Girardin elektrik arzının yüzde 95’ini Fransa’dan su altı kablolarıyla sağlayan Jersey’nin elektrik arzını kesme tehdidinde bulundu. Girardin Fransız parlamentosunda yaptığı açıklamada Manş Adaları sularına erişimi düzenleyen yeni kuralların kabul edilemez olduğunu, Fransa’nın “misilleme tedbirlerini hayata geçirmeye hazır olduğunu” kaydederek “İşin bu noktaya gelmesinden dolayı üzgünüm, fakat mecbur kalırsak bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com