Bansky’nin çalınan ‘Balonlu Kız’ı bulundu

Sokak sanatçısı Banksy'nin ünlü eseri "Balonlu Kız", Londra'daki bir galeriden çalındıktan sonra polis tarafından bulundu; iki kişi hırsızlık suçlamasıyla gözaltına alındı.

KRONOS 13 Eylül 2024 KÜLTÜR

Gerçek adı ve kimliği doğrulanmayan Banksy takma adlı İngiltere merkezli bir sokak sanatçısının Londra’daki bir galeriden çalınan “Balonlu Kız” adlı eseri bulundu. İki kişi, hırsızlık suçlamasıyla gözaltına alındı.

8 Eylül’de gerçekleşen hırsızlık olayından sonra, 47 yaşındaki Larry Fraser ve 53 yaşındaki James Love, perşembe günü mahkemeye çıkarıldı. Polis, çalınan eserin galerisine iade edileceğini duyurdu.

ÇERÇEVELENMİŞ HALİ 1 MİLYON STERLİN
Kalp şeklinde kırmızı bir balona uzanan kız çocuğu figürü, ilk olarak 2002’de doğu Londra’daki bir duvarda görüldü ve sınırlı sayıda baskısı yapıldı. 2018’de çerçevelenmiş hali, 1 milyon sterlinin üzerinde bir fiyata satıldı ve bir mekanizma tarafından kısmen imha edildi.

Ancak alıcı, satın almayı sürdürdü ve eser “Çöp Kutusunda Aşk” olarak yeniden adlandırıldı. Üç yıl sonra, Londra’da bir müzayedede 18.5 milyon sterline tekrar satışa sunuldu.

BANSKY KİMDİR?
1990’lardan beri aktif olan Banksy, hicivli sokak sanatı ve yıkıcı epigramları, kara mizahı farklı bir şablon tekniğinde yürütülen grafiti ile birleştirmektedir. Siyasi ve toplumsal yorumlarıyla ilgili eserleri dünyanın her yerinde sokaklarda, duvarlarda ve köprülerde yer aldı.

Banksy’nin çalışmaları, sanatçılar ve müzisyenler arasındaki işbirliklerini içeren Bristol yeraltı sahnesinden doğdu. Banksy, bir grafiti sanatçısı ve Massive Attack müzik grubunun kurucu üyesi olan 3D’den ilham aldığını söylemektedir.

Gerilla sanatçı olarak anılan Banksy çalışmalarında, savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermektedir. Banksy istediğinin iyi resimler yapmak olduğunu ve kimliğini açıklamayacağını ifade ediyor. Banksy Birleşik Krallık’taki eserlerinin yanı sıra Filistin’de yaptığı siyasi eserlerle de tanınıyor. Banksy aynı zamanda Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü televizyon dizisi The Simpsons adlı çizgi dizide içinde kapitalizm eleştirisi içeren bir giriş hazırlamıştır. Beyaz Saray Sıçanı adlı eseri açık artırmada 380 bin Euro’ya satılmıştır.


Ekim 2015’te Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlunu yolsuzluk iddiaları konusunda hicvetmek için çizdiği iddia edildi. Ancak Banksy’nin temsilcisi yaptığı açıklamada “Biz de böyle bir şeyin dolaştığını duyduk ama size şunu söyleyebilirim ki çizim kesinlikle sahte” dedi. 2019’da HbG Leipzig Sanat Akademisi’nde İsviçreli sanatçının Maître de Casson Banksy olduğunu kanıtlayabilecek belgeler bulundu. Maître de Casson, web sitesinde Banksy olmadığını yazıyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com