Biden ve Netanyahu İran’ı görüştü: İki liderin anlaştığı ve ayrıştığı konu ne oldu?

ABD ile İsrail arasındaki görüşmede, İsrail'in İran'ın füze saldırısına ne zaman ve nasıl karşılık vereceği masaya yatırıldı. Liderler arasında iki farklı yaklaşım öne çıktı.

KRONOS 10 Ekim 2024 DÜNYA

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Lübnan’da sivillere yönelik zararın “en aza indirilmesi” çağrısını yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, özellikle de Beyrut’un yoğun nüfuslu bölgelerine dikkat çekti.

Biden, yerinden edilen Lübnanlı ve İsrailli sivillerin güvenle evlerine dönebilmesi için, “diplomatik çabalara duyulan ihtiyacın” altını çizdi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de katıldığı telefon görüşmesinde Biden, İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısını “kesin şekilde kınadı” ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine yönelik taahhüdünü vurguladı.

Beyaz Saray’dan alınan bilgiye göre Biden ile Netanyahu, Gazze’deki insani durumu ve “Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalması için diplomasiye duyulan ihtiyacı” da görüştü.

Biden ile Netanyahu, gelecek günlerde doğrudan ve ulusal güvenlik kurulları vasıtasıyla yakın temasta kalmak üzere görüş birliğine vardı.

“MASADA İKİ FARKLI YAKLAŞIM VARDI”

BBC Uluslararası İlişkiler Editörü Jeremy Bowen’a göre, Biden ile Netanyahu arasındaki görüşmede iki farklı yaklaşım devredeydi. Biri Joe Biden’ın ABD’nin İran’la bir savaşa sürüklenmesiyle ilgili isteksizliği. Biden bunu gereksiz ve tehlikeli buluyor.

Diğeri ise İsrail’de kimilerinin kafasındaki, İran’a sert bir darbe indirme şansı yakaladıkları yönündeki düşünce.

İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısı, İsrail’de bazılarına güç verdi. Çünkü Lübnan’daki operasyon, onlara göre başarı ve ilerleme hissi sağlıyordu.

Gazze’de çoğu sivil en az 42 bin kişinin öldürülmesine rağmen Başbakan Netanyahu savaştaki iki hedefine de ulaşamadı: Hamas’ın yok edilmesi ve rehinelerin geri getirilmesi.

Hamas hala savaşıyor ve yaklaşık 100 rehineyi elinde tutuyor. Belki birçokları ölmüş bile olabilir.

İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki düşmanlarına verilen hasar, İsrail’de bazı kesimlerin daha da ileri gidilmesi gerektiği düşüncesine güç veriyor. Örneğin İran’ın nükleer tesisleri, hedef listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Biden ise bu fikre destek vermiyor. ABD’ye göre İran nükleer silah yapmaya yakın değil. Ancak İran’a yönelik bir saldırı, Tahran’ı bu doğrultuda hareket etmeye zorlayabilir.

Biden, İsrail’in “kendisini savunma hakkı olduğunu” söylese de, İran’ın nükleer tesislerine ya da petrol endüstrisine saldırmaya yeşil ışık yakmıyor.

ABD, istemediği bir savaşın içerisine sürüklenmekten korkuyor.

Savaş sarmalında bir sonraki adımı, İsrail’in yanıtı belirleyecek, ki bu da her an gerçekleşebilir.

“ÖLÜMCÜL, HASSAS VE ANSIZIN GERÇEKLEŞECEK”

İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısına İran’ın nasıl yanıt vereceği hâlâ belirsizliğini korurken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in İran’a saldırısının, ‘ölümcül, hassas ve ansızın” gerçekleşeceğini söyledi.

Askeri bir toplantıda konuşan Gallant, “Ne olduğunu ve nasıl olduğunu anlamayacaklar” dedi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com