‘Büyükanıt’ın resmileştirdiği subaylık yeminini, 2023 yılında kim olduğu bilinmeyen biri kaldırdı’

Eski asker Hakan Şahin: "1995 yılında dönemin Okul Komutanı Tümgeneral Yaşar Büyükanıt bu satırları çok beğenince, bunun sonraki yıllarda subay yemini olarak kullanılmasına karar veriyor. Ta ki 2023’e kadar. 2023 yılında bir gün, kim olduğunu henüz bilmediğimiz biri bu metni yönergeden kaldırıveriyor."

KRONOS 19 Eylül 2024 GÜNDEM

Eski asker Hakan Şahin, Kara Harp Okulu’nda genç teğmenlerin kılıç kaldırarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan attığı tartışılan yemin töreni hakkında yazılarını sürdürüyor.

“2233 yaşında olduğu söylenen Kara Kuvvetleri’nin subaylık yemini neden 29 yıllık?” başlıklı yazısında Hakan Şahin, üzerinde fırtınalar kopartılan yeminin hikayesini anlattı.

Şahin, “1995 yılında Kara Harp Okulunu birincilikle bitiren teğmen, törende yapmak için hazırladığı konuşmasının bir bölümünde, yemin olarak kullanılan satırlara yer veriyor, dönemin Okul Komutanı Tümgeneral Yaşar Büyükanıt da bu satırları çok beğenince, bunun sonraki yıllarda subay yemini olarak kullanılmasına karar veriyor. Ta ki 2023’e kadar. 2023 yılında bir gün, kim olduğunu henüz bilmediğimiz biri bu metni yönergeden kaldırıveriyor. Kolay kurulan, kolay kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.

Serbestiyet‘te yer alan yazısında Şahin, şöyle devam etti:

“Sivillerin, siyasi aklın, siyasi karar alıcıların ve tabii en başta toplumun, bu konuda bir dahli olmuyor.

Başka bir deyişle, ne törenlere gelip o yemini yıllar boyu dinleyen siviller, siyasetçiler, başbakanlar, cumhurbaşkanları bu konuya müdahil olabileceklerini veya olmalarını gerektiğini düşünüyorlar veya bu işe kafa yoruyorlar, ne de askerler bu işle sivillerin herhangi bir münasebetlerinin olabileceğini, onlara danışmaları gerektiğini vb. düşünüyorlar.

Ta ki 2023’e kadar. 2023 yılında bir gün, kim olduğunu henüz bilmediğimiz biri, belki Cumhurbaşkanı, belki bir asker, belki bir sivil, belki Cumhurbaşkanı’nın hoşuna gidebileceğini düşünen bir MSB Bakan Yardımcısı da işte tam da bunu düşünüyor ve bu metni yönergeden kaldırıveriyor; “bundan sonra subaylık yemini filan yok, İç Hizmet Kanunu’ndaki askerlik andı yeter” deyiveriyor.

‘CUMHURİYET’İN 100. YILINDA KALDIRILIYOR’

Kolay kurulan, kolay kaldırılıyor.

Hem de Cumhuriyet’in 100. yılında.

Prof. Cemil Oktay’ın ifadesiyle “yatışmış toplumlar” işte böyle oluyor, ve yatışmamış toplumlar da işte böyle…

Birinde öğretmen yahut polis olabilmenin koşulları, yahut doçent kriterleri 100 yıldır aynıdır, diğerinde yıldan yıla ve her an değişebilir. Değiştiğinden haberiniz bile olmayabilir. Tıpkı teğmenlerin yemin metni gibi…

Bu teğmen yemini olayı, kendisinden çok daha uzun erimli bir şeye; bizi, hepimizi, yalnız askerleri değil sivilleri, siyasetçileri, Meclis’i, kadınları ve erkekleri, öğrencileri ve akademisyenleri, esnafı ve tüccarı da ilgilendiren çok daha geniş bir toplumsal ve siyasal soruna, toplumun ve siyasetin kuruluşuyla ilgili çok daha temel bir probleme işaret ediyor.

Peki Türkiye toplumu, subayından nasıl bir yemin istiyor?

Türkiye toplumu, subayından nasıl bir yemin istediği üzerine düşünüyor mu, veya hiç düşündü mü?

Mustafa Kemal-Trikopis gibi kolaycı; ve de anlamlı ve yararlı olmayan dikotomiler kurmanın dışında kim, ne diyor?

Neden 22 yaşındaki 1995 mezunu bir teğmenin yazdığı bir metin savunu veya saldırı konusu oluyor?

Bu ülkenin Başkomutanlık makamını uhdesinde bulunduran Meclis, ne yapıyor?

Parlamento, parla’dan geliyor. Konuşmak’tan, söylemek’ten. Anlamlı olanından tabii…

Meclis’imizin vekilleri bu konuda ne söylüyor?

Ya Milli Savunma Komisyonu üyeleri? Peki ya onun muhalefet partili üyeleri? Bir şey diyor mu?

Amerikalı subayların 163 yıldır değişmeden ettiği yemin metninin arkasında ABD İç Savaşı’nın travması vardı. 2232 yıllık Kara Kuvvetlerinin subaylık yemininin sadece 29 yıllık olmasının arkasında hangi toplumsal ve siyasal travmalar var?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com